Ia ATITUDINE - ceea ce cumperi te îmbolnăvește! 10 alimente cu ingrediente false
Publicat pe 06.03.2014 la 14:26 Actualizat pe 07.03.2014 la 16:29
De la uleiul de măsline la ceai, produsele pot conține ingrediente false. Află care ar putea fi acestea și cum să îți protejezi sănătatea. Ingredientele false, etichetele înșelătoare, înlocuitori ieftini, îți sună cunoscut? Nu este ceva la care te aștepți?
De la uleiul de măsline la ceai, cam toate produsele conțin ingrediente false. Află care ar putea fi acestea și cum să îți protejezi sănătatea!
Ingredientele false, etichetele înșelătoare, înlocuitori ieftini, îți sună cunoscut? Nu este ceva la care te aștepți? Ingredientele false fac parte din mâncarea noastră de zi cu zi
În ultimii ani s-au descoperit peste 800 de produse ce conțin astfel de ingrediente. De la suc de lămâie la ulei de măsline și fructe de mare.
Cum se produce această fraudă? “Se numește diluarea ori substituția unui ingredient despre care cumpărătorul nu este avertizat în nici un fel. Acestea se găsesc în produsele ieftine care nu prezintă calitate și cărora oamenii nu le acordă atenție”, spune medicul Markis Lipp. Cu alte cuvinte, este reclamă falsă.
De ce fac producătorii acest lucru?
Foarte simplu – pentru a obține mai mulți bani. În unele cazuri, cumperi un produs mult mai ieftin decât crezi, în altele se adaugă ingrediente false ce nu se trec pe etichetă și fac produsul să pară natural; aditivii ajung să fie singurele elemente adevărate. Nu numai că suntem jefuiți, dar e o mâncare falsă ce ne poate face rău.
LAPTELE! În 2008 a fost un scandal în China, în jurul elementului melamină – o chimicală ce se găsește în nitrogen ce este folosită la fabricarea plasticului. Mulți copii s-au îmbolnăvit.
În America, ingredientul a fost descoperit în mâncarea de câini în momentul în care mai multe animale s-au îmbolnăvit ori chiar au murit.
PEȘTELE!
Speciile rare și scumpe se înlocuiesc cu unele ieftine. Când ai un pește întreg este mai ușor să îți dai seama, dar când ai un file, poate fi mai greu.
Când cumperi piper boabe, poți vedea sămânța, dar când cumperi piper măcinat, nu știi ce ingrediente dubioase conține.
Un produs arată mult prea bine pentru a fi adevărat, dar este foarte ieftin? Trebuie să-ți pui un semn de întrebare. De exemplu, dacă găsești ulei de măsline la jumătate de preț față de celelalte, ai șansa de a cumpăra un produs fals!
Iată câteva alimente ce pot conține ingrediente false:
Sucul de rodii
Este un suc bogat în antioxidanți, e bun pentru inimă, dar foarte scump. Unii producători îl diluează cu apă, zahăr, suc de pere sau de struguri.
De fapt sucul de rodii nu prea conține rodii.
Uleiul de măsline
Unele dintre uleiuri, cel extra virgin în particular, poate fi fals. Pot fi diluate ori substituite cu alte uleiuri ieftine, deci nu primești produsul pentru care plătești.
Sucul de lămâie
Ca și celelalte sucuri de fructe, cel de lămâie poate fi vândut drept suc proaspăt, dar este obținut, de fapt, din concentrate.
S-a descoperit suc de lămâie etichetat ca fiind 100% natural, când de fapt conținea acid citric.
Lămâile sunt un ingredient scump. Toate sucurile de lămâi conțin între 10 și 30% suc proaspăt, restul e acid. Astfel veniturile cresc de trei ori.
Șofranul
Este un condiment scump, adesea amestecat cu ingrediente ieftine. Nu numai că dai banii pe ceva ieftin, dar ceea ce consumi nu este deloc bun pentru organism.
Cafeaua
Cafeaua măcinată nu este în totalitate cafea. Adesea se amestecă o pudră maro ce poate fi cicoare, mazăre sau diverse alte semințe care pot cauza alergii.
Ceaiul
Adesea s-a găsit în ceaiul de plante iarbă de gazon sau alte frunze pe care nu le-ai vrea în cană dimineața.
Tonul
Tonul și alți pești cu carne albă pe din conservele frumos etichetate, conțin de fapt carne de Escolar – un pește ieftin, uleios, interzis în Japonia și Italia.
Escolar-ul conține esteri de ceară ce sunt vinovați de otrăvirea numită gempylotoxism sau otrăvire pește gempylid.
Gemurile
Pentru a face borcanele de gem să arate bine, producătoriii au fost prinși că bagă diverși agenți gen Di(2-ethylhexyl) ftalat (DEHP) și alți ftalați în locul uleiului de palmier care este foarte scump. Aceste toxine interzise au legatura cu cancerul și problemele de dezvoltare la copii.
Mierea
Pentru a face produse mai ieftine, mierea este adesea „înmulțită” cu miere de slabă calitate.
În unele cazuri, în miere s-au găsit îndulcitori cum ar fi zaharoză, zahăr sau sirop de porumb.