In ce sa investesti pentru sanatatea ta
Publicat pe 26.02.2011 la 13:47
Exista investitii sanatoase la propriu si la figurat. Cheltuieli al caror scop este cresterea "indicelui de fericire" si imbunatatirea starii de sanatate. Cel putin asta este una dintre teoriile pentru care pledeaza acum specialistii americani in "stare de bine".
Ei spun ca nu e o fita sa facem unele achizitii care, teoretic, ne-ar fi peste mana. De pilda, nu e fita sa cumparam 250 de grame de mure in plina iarna, in loc de mere, pentru ca beneficiile acestor fructe de padure fac ca investitia sa merite. Iar sugestiile lor nu tin numai de zona alimentatiei, ci si de cea a aparaturii de ultima (sau, in fine, penultima) generatie sau a tehnicilor de relaxare. Revista Self le inventariaza pe rand.
De exemplu, ce-ati zice de un ceas cu monitorizare cardiaca inclusa? In afara de "scump, domne, scump!" (costa cam 200 RON). Realitatea este ca nici macar nu e din cale-afara de scump - desigur, la standardele americane dupa care opereaza expertii de la Self.
Ei sugereaza ca, la cat cheltuieste, in medie, o familie pe mancatul in oras (41% din bugetul alocat hranei), rarirea incursiunilor in restaurante si in localuri de tip fast-food ar amortiza suma investita intr-un astfel de ceas. Cu ajutorul lui, utilizatorul va sti cum sa isi adapteze programul de antrenament in asa fel incat sa obtina rezultate maxime cu impact minim asupra sanatatii inimii.
O alta investitie ce merita atentie este bicicleta. Utilizarea constanta a mijlocului de locomotie si de antrenament poate creste durata vietii de la trei la 14 luni, dupa cum indica rezultatele unui studiu publicat anul trecut in Environmental Health Perspectives. Daca alergarea sau mersul pe jos pe distante lungi e metoda preferata de a face sport, bine ar fi sa directionati o parte din buget catre achizitionarea unei perechi noi si cat mai bune de incaltari potrivite, care sa protejeze articulatiile.
La capitolul alimentatie, specialistii americani ne cer sa ne indreptam spre niste fructe ceva mai rare in sezonul rece - murele. Studii recente arata ca murele protejeaza impotriva unor tipuri de cancer si sunt, de asemenea, o sursa importanta de fibre care ajuta in curele de slabire si in echilibrarea nivelului de zahar din sange.
Pentru ca cel mai adesea uitam sau nu avem timp sa ne gandim la relaxare, doua investitii sanatoase la acest capitol nu vor intarzia sa-si arate roadele. De exemplu, publicatia Journal of Alternative and Complementary Medicine a semnalat ca masajul nu doar relaxeaza, ci si tonifica organismul si il ajuta sa faca fata factorilor externi care pot duce la imbolnaviri.
In vederea unei asemenea investitii, o idee de a face economie ar fi renuntarea, o zi sau doua pe saptamana, la folosirea masinii personale. Daca nu e cazul de asa ceva, la rarirea curselor cu taxiul sau la optarea pentru mers pe jos in defavoarea mijloacelor de transport in comun, sugereaza expertii citati de Self.
Citeste si Jurnalul National!