Mai vrei să le mănânci? Goji, napii și alte super-alimente sunt dăunătoare
Publicat pe 08.04.2014 la 12:57 Actualizat pe 08.04.2014 la 12:06
Se spune despre ele că ar fi cheile spre sănătate, dar așa numitele super-alimente ne pot face mai mult rău decât bine, ne avertizează expertul în nutriție Petronela Ravenshear.
Se spune despre ele că ar fi cheile spre sănătate, dar așa numitele super-alimente ne pot face mai mult rău decât bine, ne avertizează expertul în nutriție Petronela Ravenshear.
De exemplu fructele de goji, napii și quinoa, i-au făcut lui Gillian McKeith probleme cu glanda tiroidă și artrita.
Napii, atât de folosiți în smoothie-urile băute de celebrități cum ar fi Gwyneth Paltrow, fac rău tiroidei.
Prea multe semințe ca quinoa, indiferent de cât de sănătoase ar fi, pot ptovoca un exces de compuși iritanți în intestine.
Fructele de goji, sunt pline de compuși chimici ce cresc riscul de a face așa numita afecțiune “intestin permeabil”.
Trebuie să bei 13 porții de suc de goji pentru a strânge antioxidanții care se găsesc într-un singur măr roșu.
Semințele de chia pot declanșa probleme cu guta.
Alimentele bogate în proteine și Omega-3, se transformă în stomac într-o masă gelatinoasă.
Fructele de goji trebuie consummate cu atenție, mai ales dacă suferi de artrită. Poți alege în schimb fructe de pădure, zmeură, căpșuni, coacăze – pentru antioxidanți sau gust mai bun.
Toate ne dorim un aliment minune care să ne facă să slăbim, să ne detoxifiem și să întinerim. Ne întrebăm cât de sănătoase sunt alimentele pe care le consumăm, de aceea căutăm alte super-alimente pentru a “umple” golurile.
Multe dintre noi redescoperă alimente consumate de strămoșii noștri: cacaoa de la azteci și mayași, amaranth-ul și quinoa de la incași.
Poate că sună exotic și vin împachetate cu o mulțime de promisiuni, dar oare avem nevoie de asemenea alimente necunoscute pentru a fi bine?
Media de viață a aztecilor era de 37 de ani.
Și cine spune că o porție quinoa sau semințe de chia e mai bună decât o porție de mâncare de carne cu legume autohtone?
Ei pur și simplu mâncau ceea ce găseau, ceea ce pescuiau și vânau.
Deci, ce anume ar trebui să mâncăm?
E bine să mâncăm fructe și legume autohtone, cu care organismele noastre sunt obișnuite.
James Watson – unul dintre cei care au ajutat la descoperirea structurii AND-ului a spus că leacul pentru cele mai multe tipuri de cancer vor rămâne antioxidanții din coacăze și broccoli.
Toată lumea este de părere că super-alimentele cresc sănătatea în mod uimitor, colectând molecule de oxigen numite radicaliliberi.
Dar Watson e de părere că acești radicali liberi sunt cheia prevenirii și tratării cancerului – iar eliminarea lor din corp este o prostie.
Multe studii au descoperit că antioxidanții, inclusiv vitamina A, C, E, seleniul au efecte evident în prevenirea cancerului de stomac.