Mierea ajuta la intarirea oaselor
Publicat pe 08.09.2010 la 11:24 Actualizat pe 08.09.2010 la 11:35
Osteoporoza inseamna oase poroase, adica oase care au structura mult rarefiata, fenomen accentuat de menopauza. Cea mai importanta pierdere de masa osoasa se observa la coloana, solduri si coaste. Asa se explica de ce in aceste zone au loc fracturi, deformari si dureri.
La ora actuala, osteoporoza este una dintre afectiunile cele mai bine studiate, tocmai pentru ca este o boala cu grad major de invaliditate la persoane de varste medii.
Trebuie insa sa stim ca osteoporoza este o boala care poate fi 100% prevenita, chiar in cazul persoanelor cu predispozitie genetica. Mai ales in cazul acestor persoane, preventia este egala cu durata vietii.
Dar masuri preventive sunt recomandate si fumatorilor, amatorilor de alcool, celor cu hipertiroidie, nivel scazut de estrogeni, sau celor care au capacitatea digestiva diminuata. De asemenea, sunt expuse riscului de osteoporoza persoanele care au perioade lungi de stres.
Specialistii au demonstrat ca stresul se hraneste cu calciu, privand sistemul osos de acest element important. Printre medicamentele care interfera cu absorbtia calciului se afla anticonvulsivantele, diureticele, corticosteroizii.
O reteta care da rezultate bune in privinta intaririi oaselor poate fi preparata in casa, avand toate datele de a fi catalogata "reteta bio": cojile de oua se lasa la macerat in zeama de lamaie sapte zile. Din acest macerat se iau, zilnic, trei lingurite.
Efecte benefice, garantate asupra oaselor, au produsele stupului. Mierea, propolisul, pastura, polenul au o contributie majora in preventia osteoporozei.
Dozele in care aceste produse apicole vor fi consumate se stabilesc de nutritionist, in functie de cateva date: greutatea corporala, varsta, sexul, afectiuni etc. Pirul si coada-calului, sub forma de infuzii, ajuta la intarirea oaselor. Extrem de profitabile pentru os sunt nucile, migdalele, susanul si soia.
Factori pozitivi
- Prezenta unor alimente bogate in calciu si a vegetalelor in alimentatie
- Consumul limitat sau nul de alimente rafinate
- Nivelurile adecvate ale sucului gastric
- Tipul de calciu ingerat. Consum de estrogeni
- Regim vegetarian sau un consum redus de proteine animale (mai ales dupa menopauza)
- Exercitii fizice
- Consum de magneziu si bor
Factori negativi
- Unele medicamente
- Diaree cronica
- Consum de alimente care perturba absorbtia calciului
- Excesul de alcool, cafea, zahar, proteine animale, sare
- Consum de estrogeni
- Fumatul
- Dormitul excesiv
- Alimentatie dezechilibrata (cure de slabire frecvente)
- Lipsa sucului gastric
- Unele boli - diabetul, hipertiroidismul
- Stresul
- Excesul de fosfor (existent in racoritoarele gazoase)
Citeste jurnalul.ro
Sursa foto: liveinternet.ru