Miracol al medicinei: femeile fără uter pot rămâne însărcinate

Publicat pe 29.01.2014 la 12:47 Actualizat pe 29.01.2014 la 14:59

Chirurgii suedezi au motive de mândrie: nouă femei care nu puteau rămâne însărcinate își pot împlini visul de a deveni mame. Medicii au realizat nouă transplanturi de uter și toate operațiile au fost reușite. Primii bebeluși se vor putea naște la începutul anului viitor.

Chirurgii suedezi au motive de mândrie: nouă femei care nu puteau rămâne însărcinate își pot împlini visul de a deveni mame. Medicii au realizat nouă transplanturi de uter și toate operațiile au fost reușite. Primii bebeluși se vor putea naște la începutul anului viitor.

Femeile fie s-au născut fără uter sau l-au pierdut ca urmare a cancerului cervical. Cele mai multe au în jur de 30 de ani și au vrut să facă parte din acest experiment care le poate oferi șansa de a fi însărcinate.

Transplanturi de organe cum ar de inimă, ficat sau rinichi au fost efectuate de zeci de ani, iar medicii continuă să își depășească limitele și să efectueze translanturi de mâini, fețe și alte părți ale corpului, pentru a îmbunătăți semnificativ viețile pacienților. Transplanturile de uter - primele de acest fel sunt temporare și permit doar susținerea sarcinii - împing limitele științei și mai departe și ridică noi semne de întrebare.

Cele nouă femei sunt perfect sănătoase și cele mai multe au avut și ciclu mentrual la șase săptămâni de la operație, un semn de bună funcționare.

Procesul de transplantare a început în 2012, iar femeile au avut drept donatori persoane din familia lor: mame, mătuși, verișoare. Pentru că uterele transplantate nu au fost conectate la tuburile falopiene, ele nu pot rămâne însă însărcinate în mod natural. Însă toate femeile care au primit utere donate au propriile ovare și înainte de operație au colectat deja ovule pentru fertilizarea în vitro.

Femeile vor putea curând să treacă prin procedura în care embrionii vor fi implantați în noile utere, iar femeilor vor avea proprii lor copii biologici. Aceste transplanturi reușite reprezintă o veste foarte bună pentru femeile care se nasc sau rămân pe parcursul vieții fără uter și care își doresc foarte mult să treacă prin experiența unei sarcini.

Foto: hepta.ro

În articolul

Miracol al medicinei: femeile fără uter pot rămâne însărcinate

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x