Primele semne ale unui atac cerebral: palpitatiile
Publicat pe 11.10.2010 la 15:22 Actualizat pe 11.10.2010 la 15:27
Accidentul vascular cerebral este prima cauza de handicap la adult si a treia cauza de deces.
Anual, in lume, 3 milioane de persoane fac un accident vascular cerebral, cauzat de fibrilatia auriculara, afectiune cardiovasculara.
Din totalul accidentelor vasculare cerebrale, cele care au ca punct de pornire fibrilatia auriculara reprezinta intre 20% si 30%. Accidentul vascular cerebral reprezinta la ora actuala prima cauza de handicap la adult, a doua cauza de dementa si a treia cauza de mortalitate.
Ca replica la aceasta amenintare, recent, la Stockholm, in cadrul Congresului Societatii Europene de Cardiologie, a fost lansata, in premiera mondiala, o invitatie la actiuni de preventie, adresata cadrelor medicale si asociatiilor de pacienti.
Cu aceasta ocazie, profesorul Günter Breithardt (Germania) avertiza asupra faptului ca pacientii care sufera de fibrilatie auriculara sunt de cinci ori mai expusi pericolului unui accident cerebral. A sensibiliza asupra acestui pericol ar permite o mai buna diagnosticare si, deci, de preventie.
Fibrilatia auriculara este o tulburare a ritmului inimii (contractii intre 400 si 600 pe minut), provocata de unele boli cardiovasculare, bronhopulmonare sau metabolice, chiar de unele medicamente.
In mod curent, bolnavul spune ca are palpitatii pentru ceea ce medicul numeste fibrilatie auriculara. Pentru diagnosticare, medicul specialist recomanda electrocardiografie, medicatie si alte investigatii.
Cu ocazia lansarii acestui avertisment, profesorul Roberto Ferrari (Italia) preciza ca sunt numerosi pacienti care nu au dimensiunea corecta a gravitatii consecintelor unui accident vascular cerebral.
Un exemplu de management eficient al acestei patologii complexe si severe poate fi cel francez: campania "Urgenta Avc", 29 septembrie-13 octombrie, Marsilia.
In cadrul acestei campanii a fost creat un serviciu de ambulanta specializat la care poate apela orice persoana care se confrunta cu asemenea tulburari sau care se afla in preajma unei potentiale victime a unui accident cerebral.
Campania are ca obiectiv derularea de actiuni corecte, in timp util, pentru a limita la maximum consecintele ischemiei sau hemoragiei. Pentru ca trebuie sa avem permanent in minte ca in cazul unui accident cerebral, in fiecare minut, 4 milioane de neuroni dispar definitiv.
Specialistii atrag atentia ca varsta la care apare accidentul cerebral la romani a inceput sa scada, multe cazuri noi fiind diagnosticate sub 40 ani. Presedintele Societatii Române de Stroke, academicianul Constantin Popa, pledeaza pentru un program de preventie a accidentului vascular cerebral.
La ora actuala, in afara Institutului de Boli Cerebrovasculare din Bucuresti, la noi nu exista centre specializate pentru accident vascular cerebral, desi inregistram anual cresteri ale numarului pacientilor cu aceasta afectiune severa.
Citeste jurnalul.ro