In general, bolile dermatologice sunt considerate niste maladii mai mult neplacute decat grave, fara rasunet asupra organismului si fara urmari importante. Totusi, psoriazisul, desi este o boala dermatologica, nu se incadreaza deloc in aceasta descriere superficiala.
Aceasta este o boala cronica, cu simptome majore, ce afecteaza profund increderea in sine, viata sociala si profesionala a pacientului si care se asociaza cu mai multe afectiuni grave.
Se apreciaza ca in lume exista aproximativ 125 milioane de bolnavi cu psoriazis, respectiv 3% din populatia globului. Maladia este cronica, cu perioade de inrautatire si remisiune, afecteaza ambele sexe si persoane de orice varsta, inclusiv copiii sau tinerii. Desi suferinzii sunt deseori, in mod nedrept, izolati de socie tate din cauza aspectului leziunilor, afectiunea nu este contagioasa.
Cauzele bolii nu sunt cunoscute, fiind implicati factori genetici (o treime dintre pacienti au rude cu aceeasi maladie) si de mediu. In esenta, este vorba despre o perturbare a sistemului imunitar (mai concret, a limfocitelor T), care incepe sa atace celulele pielii. Ca urmare, se produc in exces celule tinere, ce avanseaza accelerat de la ba za spre su pra fata pielii (in trei-sase zile, in loc de patru saptamani, cat du reaza in mod normal procesul de re innoire), inainte ca celulele de la suprafata sa aiba timp sa se desprinda. in consecinta, se formeaza placarde de piele ingrosata, acoperite cu scuame.
Exista unii factori ce declanseaza sau inrautatesc evolutia bolii: infectii (in special streptococice si fungice), traumatisme ale pielii (taieturi, arsuri, zgarieturi, muscaturi), stresul, vremea rece si uscata, fumatul si consumul abuziv de alcool, unele medica mente. In 90% dintre cazuri boala se manifesta prin formarea de placi rosii, de cativa centimetri, reliefate, bine delimitate, acoperite cu scuame albe-sidefii, localizate mai frecvent la coate, ge nunchi, scalp, maini, picioare, zona sacrala inferioara (dar si in alte zone), pe o intindere variabila. Pielea devine uscata, crapata, cu zone de sangerare, cu senzatie de arsura, mancarime, durere.
La 20%-40% dintre pacienti apare si afectarea articulara (artrita psoria zica). Aceasta este prezenta mai ales la articulatiile mici ale degetelor, ce devin rosii, dureroase, tumefiate. In fine, in 10% din cazuri pot aparea si localizari oculare: formarea de placi la nivelul pleoapelor, conjunctivita sau keratita (inflamatia conjunctivei, respectiv corneei, foite care acopera glo bul ocular), precum si inflamatii ale polului anterior al ochiului (uveita). De ase menea, din motive neclare, psoriazisul se asociaza mai frecvent cu afectiuni cardiovasculare (risc crescut mai ales la pacienti cu varste intre 40 si 50 de ani, cu forme severe de boala), diabet, obezitate, boala Crohn (inflamatie intestinala cronica), depresie.
Tratamentul este de specialitate, condus de un medic dermatolog si trebuie sa fie urmat toata viata. El include preparate aplicate local (corticosteroizi, retinoizi, analogi ai vitaminei D etc.), fototerapie si medicamente administrate oral sau injectabil.
sursa foto: easyscalppsoriasistreatment.com