Rasfat total, doar la Spa
Publicat pe 19.08.2010 la 13:29 Actualizat pe 19.08.2010 la 13:42
Salus per aquam. Expresia in limba latina, literalmente tradusa "sanatate (sau stare de bine) prin intermediul apei", definea, la origini, locurile in care oamenii se bucurau de binefacerile hidroterapiei.
Dovezi timpurii legate de existenta acestor centre de purificare fizica si spirituala au fost descoperite aproape peste tot in lume, insa grecii si romanii au transformat terapia prin apa intr-o adevarata filosofie a sanatatii.
In Grecia, bazine cu apa sarata, sulfurata sau termala, dar si camere cu aburi naturali au fost construite pentru relaxare si vindecarea diverselor afectiuni inca de acum cateva mii de ani.
Dincolo de scopul curativ al bailor, romanii au transformat aceste centre in locuri de socializare si recreere. Extinderea Imperiului Roman a insemnat si "externalizarea" acestui mod de vindecare si relaxare, astfel ca ruine de bai romane au fost descoperite in Europa, nordul Africii si in Orientul Mijlociu, fiind localizate in special in preajma unor ape cu proprietati termale sau minerale deosebite.
Salus per aquam, in acronimul sau mult mai cunoscut SPA, s-a transformat - ne arata istoria si dovezile arheologice -, dintr-o metoda empirica de tratat durerile de oase sau eczemele, intr-o intreaga "industrie".
Cu timpul, simplele "bai" au devenit adevarate centre recreationale, care puneau la dispozitia vizitatorilor biblioteci, sali de lectura si gradini.
Originea cuvantului SPA este atribuita de alti etimologi oraselului belgian Spa, unde inca din Evul Mediu bolile cauzate de deficienta de fier erau tratate prin consumul de ape feruginoase.
In acceptiunea si practica moderna, conceptul de SPA si-a depasit granitele traditionale, iar proprietatile curative ale apei sunt cel mai adesea insotite de tratamente cosmetice si holistice, linia directoare fiind o politica de rasfat si relaxare a corpului si spiritului.
Folosim astazi termeni precum manichiura si pedichiura SPA, coafura SPA, estetica faciala SPA sau chiar de ritualuri SPA de remodelare corporala!
Clasicele si simplele "operatiuni" cosmetice sunt imbogatite cu tratamente speciale pentru unghii, par, piele, personalul din centrele SPA ofera consiliere privind ingrijirea personala, iar clientii pot achizitiona produse cosmetice profesionale pentru acasa.
Despre ce inseamna SPA astazi, despre tendintele de "lux" in materie de ingrijire personala si despre cat de departe s-a ajuns in industria produselor de infrumusetare am stat de vorba cu Alexandra Galescu, de la Fendissima Studio & Spa din Brasov, unul din centrele de top din tara.
Concluzia este clara: romancele cauta mai mult decat manichiura, pedichiura sau tuns si coafat. "Doamnele, dar si domnii vor, cel mai adesea, sa beneficieze de tratamente cosmetice si holistice efectuate cu produse de top, de un personal specializat, atent si discret.
De asemenea, pentru ca nu au la dispozitie prea mult timp liber, isi doresc sa beneficieze de mai multe servicii simultan - lucru pe care noi il numim servicii rapide - si totodata sa se bucure de relaxare intr-un ambient linistit, cu un design placut", ne-a spus Alexandra.
Prin ce se diferentiaza procedurile dintr-un salon "normal" de cele dintr-unul de tip SPA? Spre exemplu, o manichiura E-juvenate nu urmareste doar stabilirea formei si lungimii unghiilor, ci si obtinerea unui efect de reintinerire a mainilor si de indepartare a petelor pigmentare aparute o data cu inaintarea in varsta.
Pentru aceasta se trece prin cateva etape: baie de manichiura cu sare revitalizanta, exfoliere delicata prin microdermoabraziune, "stergerea" petelor cu un tratament special de iluminare, hidratarea si revitalizarea intensiva a pielii cu vitamina A si arginina.
Pentru parul deshidratat, deteriorat sau destructurat, specialistii italieni de la Davines au creat "Keratine Miracle". Acest ser, o inovatie de ultima ora pe plan mondial, combina cheratina hidrolizata si cheratina pura.
Rezultatul: proteina patrunde in interiorul firului de par, restructurandu-l in profunzime si intarind structura externa a cuticulei. Rezultatele sunt evidente inca de la prima utilizare.
Tendinta generala in cosmetica SPA este utilizarea produselor de ingrijire in care ingredientii naturali au o pondere ce tinde spre suta la suta.
De aceea, se prefera colorarea parului cu pigmenti naturali, masajul cu uleiuri organice presate la rece, tratamente cosmetice cu acid hialuronic, masti cu particule de aur sau impachetari corporale cu ciocolata.
Citeste si Jurnalul National
Sursa foto: sportsmd.com