Rasul regleaza functiile vitale ale organismului

Publicat pe 09.08.2010 la 11:23 Actualizat pe 09.08.2010 la 11:51

Medicii descriu rasul "din inima" ca fiind un adevarat medicament si un exercitiu fizic pentru a avea un organism sanatos. O repriza de ras echivaleaza, in opinia specialistilor, cu un "jogging intern" care reduce tensiunea arteriala, combate stresul si intareste imunitatea.

Se stie deja ca emotiile si comportamentul au impact fizic direct asupra organismului. Fiecare dintre noi a observat macar o data cu cata usurinta putem uita de durere sau de boala daca avem un anturaj placut, antrenant, care ne distrage atentia chiar si pentru scurt timp de la problemele care ne macina sau de la suferintele fizice sau psihice care ne pun la incercare.



Profesorul Lee Berk, de la Universitatea Loma Linda, din California, care a condus un studiu facut pe subiecti voluntari, a ajuns la concluzia ca "exercirasul" reduce substantial nivelul hormonilor de stres din organism, presiunea arteriala si chiar colesterolul, stimuland si pofta de mancare.



In opinia specialistului american, care s-a dedicat studiului rasului inca de-acum 20 de ani, aceste be­neficii echivaleaza cu cele asemanatoare aduse orga­nismului prin exercitiile fizice moderate practicate sistematic, cum ar fi cele de gimnastica sau alerga­tul in aer liber. Asemenea "tratamente" reconfortante stimuleaza producerea endorfinelor - hormonii starii de bine - in organism.



Intr-unul dintre studiile sale facute la mijlocul anilor '90 pe subiecti bolnavi de cancer, Berk a observat ca rasul creste foarte mult numarul de celule care le ucid pe cele canceroase. Subiectii au urmarit alternativ, timp de 20 de minute, o comedie si secvente dintr-un film - trist si stresant. In probele de sange prelevate de la subiecti dupa vizionarea comediei s-a constatat o crestere spectaculoasa a "ucigasilor na­turali" - celulele T - ai tumorilor canceroase, conco­mitent cu reducerea nivelului de stres. Dupa vizionarea secventelor neplacute s-a constatat exact contrariul. Astfel, Berk a tras concluzia ca rasul poate lupta si cu cancerul, iar dupa experimente asema­natoare pe care le-a facut in 1997 pe bolnavi de diabet si pe persoane cu diferite afectiuni cardiovasculare a constatat ca rasul stimuleaza producerea de catre orga­nism a colesterolului "bun", care mentine sanatatea sistemului cardiovascular si diminueaza colesterolul "rau", care se depune pe peretii vaselor de sange ingrosandu-le si provocand tensiune arteriala si alte afectiuni cadiovasculare

Specialistul american a costatat, de asemenea, ca nu numai vizionarea sau participarea la scene amuzante vindeca si mentine organismul in stare de sanatate, ci si gandul ca urmeaza sa participe la ase­menea evenimente determina organismul unei persoane sa elibereze endorfine, care dau starea de bine si de relaxare, precum si alti hormoni care maresc imunitatea organismului la infectii.



Rasul regleaza in general toate functiile vitale ale organismului, este concluzia expertului american, care recomanda "exercirasul" ca pe orice alt exercitiu fizic de intensitate medie, practicat zilnic sau, oricum, in mod regulat.

Citeste restul articolului pe Jurnalul National

sursa foto: flashfree.com

În articolul

Rasul regleaza functiile vitale ale organismului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x