Recomandare: nu scoateti polipii la copiii prea mici!

Publicat pe 15.10.2010 la 10:44 Actualizat pe 15.10.2010 la 12:45

O gafa facuta de populatie este ideea mostenita de la altii ca apendicul, amigdalele si polipii sunt ceva netrebuincios, niste atavisme, niste ramasite nefolositoare de pe drumul perfectionarii organismului uman. Gresit in cazul amigdalelor, gresit si in cazul apendicului. Si fiindca discutam despre polipi, eroare si in a-i considera inutili. Polipii fac si ei parte dintr-un lant de aparare imunitara, fiind considerati amigdale plasate in spatele nasului. A apus vremea in care si polipii se scoteau pompieristic, pe banda rulanta, adesea pro­fitand de operatia de indepartare a amigdalelor din gat.


La copii, polipii se numesc vegetatii adenoide. In cazul unor copii, aceste vegetatii cresc uneori excesiv, ca urmare a luptei cu desele infectii. Trebuie reamintit ca polipii copilariei fac parte dintr-un lant de aparare imunitar. Cand cresc prea mult, ve­getatiile, adica polipii copilariei, trebuie scoase pentru ca astupa nasul.

Din aceasta cauza copilul respira doar pe gura, somnul e prost, cu o rea oxigenare a creierului, se scoala obosit, cu cearcane, fara pofta de mancare, este neatent la scoala si sforaie, plus ca nu mai aude bine. Secretiile nazale nu se mai scurg bine, asa ca micutii cu polipi prea mari sunt infundati chiar si cand nu sunt raciti. Polipii prea mari blocheaza si trompa lui Eustachio, asa ca nu se mai aerisesc urechile, aparand otite.


Cei cu polipii prea mari ajung chiar la astm si la traheo-bronsite. Profesorul doctor Codrut Sara­foleanu, seful Clinicii ORL de la Spitalul Sf. Maria, subliniaza ca polipii copilariei se scot cand copilul are o respiratie rea pe nas. Polipii copilariei se scot prin metoda clasica, printr-un chiuretaj, printr-o curatire cu anestezie locala sau generala. Aceasta operatie de polipi e bine sa se faca la varsta de 6-7 ani, pentru ca pana la pubertate aceste vegetatii nu mai au timp sa se refaca.

Daca polipii se scot la 1-2 ani, este o varsta prea mica si ei recidiveaza pana la pubertate. In cele mai multe cazuri, la pubertate, vegetatiile se micsoreaza de la sine. Vaporizarea cu laser se face numai cand polipii sunt mici si s-au concentrat in jurul trompei lui Eustachio.

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: liveinternet.ru

În articolul

Recomandare: nu scoateti polipii la copiii prea mici!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 12 aprilie 2025. Taurii își vor pune ambiția la încercare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un fermier și-a pierdut verigheta când dădea de mâncare vacilor. 4 luni mai târziu, i-a sunat telefonul: "N-am mai întâlnit așa ceva"
a1.ro
Cum atragi norocul și prosperitatea de Florii. Ce trebuie să faci în Sâmbăta lui Lazăr
HelloTaste.ro
Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Catine
Supă cremă de urzici cu crutoane aromate cu usturoi
useit.ro
Rivalul Tesla a creat o mașină electrică ce poate fi reîncărcată în doar 5 minute. Cum e posibil
as.ro
Milionarul român care nu se uită la bani! Aroganţa care l-a costat o adevărată avere. Imagini fabuloase
MediCOOL
Semnele bolilor de ficat pe piele. Ce pot indica aceste simptome vizibile
Spynews
Destinația exotică cu plaje de vis și temperaturi perfecte în aprilie. Este locul perfect pentru relaxare și aici pare că timpul stă pe loc
DeParinti
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
MediCOOL
Cum să te asiguri că gătești corect pe grătar. La ce să fii atent când prepari alimentele
HelloTaste
Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean
close
x