Respiratia corecta, foarte importanta in timpul exercitiilor fizice

Publicat pe 13.09.2010 la 11:26 Actualizat pe 13.09.2010 la 12:01

In timpul exercitiilor fizice, respiratia este foarte importanta. Ruxandra Olteanu, instructor de gimnastica la Club Essenza, ne explica principiile de care trebuie sa tinem cont pentru o eficienta maxima a antrenamentului.

Din perspectiva culturilor orientale, respiratia reprezinta schimbul de energii atat de important vietii, iar psihologii considera ca respiratia realizeaza o conexiune, o fuziune indubitabila intre individ si mediu. In sport este esential sa tinem cont de anumite principii ale respiratiei corecte.

Este important de stiut ca inspiratia se realizeaza pe partea de pregatire a miscarii, iar expiratia - pe executia acesteia. In caz contrar, inima si plamanii vor fi suprasolicitati, iar oxigenarea organismului devine defectuoasa. De asemenea, este important ca inspiratia sa fie prelunga si sa permita dilatarea cutiei toracice, iar expiratia sa fie scurta si sa se realizeze, preferabil, pe gura.

„Consider ca este foarte important sa accentuez importanta respiratiei plenare. Societatea de astazi impune in mod o tinuta mai incordata, iar specificul joburilor tintuieste adesea oamenii la birouri, postura in care circulatia periferica este afectata, spatele devinde incordat, iar respiratia . Persoanele in cauza nu mai folosesc intreaga capacitate pulmonara si respira superficial doar in zona toracica”, explica Ruxandra Olteanu.

Abdomenul, pelvisul si chiar gambele sunt mai slab vascularizate din aceasta cauza si pot aparea dureri cervicale si/sau lombare. De aceea este necesar ca in timpul execitilor aerobice respiratia sa fie plenara, cu intreaga capacitate pulmonara, iar posturile din timpul lor sa incurajeze corectarea problemelor de spate si totodata imbunatatirea circulatiei sangvine in tot corpul.

Citeste si Revista Felicia

Sursa foto: wolfffitness.co.uk

În articolul

Respiratia corecta, foarte importanta in timpul exercitiilor fizice

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x