Resturile de mâncare: la gunoi sau în frigider?
Publicat pe 11.04.2014 la 10:40 Actualizat pe 21.04.2014 la 15:55
Ce facem cu resturile de mâncare? Le păstrăm sau le aruncăm? Ideal este să nu irosim mâncarea, însă dacă vrei să o păstrezi timp de câteva zile în frigider sau câteva luni în congelator, sunt câțiva pași trebuie urmați.
Ce facem cu resturile de mâncare? Le păstrăm sau le aruncăm? Ideal este să nu irosim mâncarea, însă dacă vrei să o păstrezi timp de câteva zile în frigider sau câteva luni în congelator, sunt câțiva pași trebuie urmați. Mâncarea care nu este păstrată în mod corespunzător se poate altera mai repede decât crezi și poate fi nesănătoasă.
Cât timp pot fi ținute resturile de mâncare în frigider? Poate fi mâncarea congelată și pentru cât timp?
Primul pas pe care trebuie să-l faci în salvarea resturilor de mâncare are de-a face cu modul în care gătești. Apoi este important ca mâncarea să fie ținută la o temperatură optimă când este servită, iar apoi că este pusă la frigider într-un moment optim - la o oră sau două după ce este gătită pentru a te asigura că bacteriile nu au timp să se dezvolte. Dacă acești pași nu sunt urmați, atunci există șanse mari ca mâncarea să nu poate fi păstrată cu succes la frigider.
În cazul supelor de exemplu, ideal este să o împarți în recipiente mai mici și să nu pui toată oala în frigider. Motivul este că o cantitate mai mare de supă va avea nevoie de mai mult timp pentru a se răci și astfel există șanse mai mari ca bacteriile să se dezvolte până când se răcește.
Alte măsuri de precauție includ:
- mâncarea trebuie bine sigilată cu folie alimentară sau ținută în recipiente bine închise.
- în general mâncarea poate fi ținută între trei și patru zile în frigider și între trei și patru luni în congelator.
- nu toate alimentele congelate se comportă la fel; unele mâncăruri își schimbă gustul și consistența după congelare.
Foto: hepta.ro