S-a inventat lipiciul care repară inimile rănite!
Publicat pe 09.01.2014 la 14:45 Actualizat pe 11.01.2014 la 16:56
Cercetătorii au inventat un adeziv care poate repara rănile inimii. “Lipiciul” are rolul de a uni țesuturile inimii și este la fel de puternic ca si suturile, închizând răni prin care se evită complicațiile.
Suturile clasice pot cauza probleme, pentru că la fiecare cusătură țesutul trebuie realineat. Aceste suturi pot răni exact țesuturile pe care încearcă să le repare, iar de cele mai multe ori sunt din metal si trebuie scoase după un timp.
Pentru a rezolva aceste probleme, cercetătorii au vrut să creeze un lipici care respinge apa, care se întărește rapid și creează un sigiliu care ar putea face față stresului la care este supusă o inimă care bate sau un vas de sânge.
Inițial lipiciul are consistența mierii. El adaugă lipiciul ca și cum at cârpi o roată de bicicletă spartă sau pe o ruptură a unui vas de sănge, ori a unui perete intestinal și lipește marginile rupte, până când lipiciul se întărește.
De îndată ce este fixat, moleculele din lipici pătrund între fibrele de colagen din țesut (colagenul este proteina care oferă țesutului structură și formă). Chirurgul folosește apoi lumină ultravioletă ce face ca moleculele să elibereze radicalii liberi care sunt foarte reactivi și leagă moleculele, creând lanțuri stabile. Rezultatul este o substanță ce seamănă cu cauciucul, cu molecule care sunt interconectate de colagenul inimii.
Pe piață deja există soluții adezive pentru reparat țesuturile, însă acest lipici diferă de ele în mod considerabil prin faptul că se întărește repede, este compatibil cu toate tipurile de țesut și nu este nevoie ca țesuturile să fie uscate pentru ca lipiciul să adere.
Foto: hepta.ro