Sanatate de fier cu alimente functionale

Publicat pe 16.05.2011 la 14:20

Din multitudinea de alimente pe care le avem la dispozitie trebuie sa ne obisnuim sa le consumam pe cele functionale, considerate deosebit de eficace in tratarea unor boli cronice.

Un aliment functional este cel care contine diversi compusi biologici activi care asigura organismului o serie de principii nutritive esentiale (vitamine, proteine, glucide, lipide, acizi grasi, fibre alimentare). Cand vorbim despre alimente functionale nu ne referim la produse noi sau aparute ca urmare a unor descoperiri stiintifice. In mare parte este vorba de produse pe care le consumau si bunicii nostri, numai ca nu le numeau „functionale". Tendintele actuale in nutritie au delimitat alimentele functionale de restul, pentru a li se recunoaste valoarea nutritiva si pentru a fi consumate de toata lumea.

Fructele si legumele bogate in carotenoizi

Fructele si legumele colorate deschid lista alimentelor functionale. De departe, vegetalele sunt cele mai bogate in compusi cu efecte benefice pentru sanatate.
Morcovii, legumele verzi proaspete, fructele colorate si rosiile trebuie consumate constant pentru ca ele sunt extrem de utile pentru un organism sanatos.

Pont: Licopenul din rosii si din produsele pe baza de rosii previne afectiunile tumorale, iar alfa si beta - carotenul din morcovi, din fructe si din alte legume neutralizeaza radicalii liberi.


Fibrele vegetale


Produsele de morarit si panificatie de buna calitate, obtinute din grau, porumb, tarate, orz, ovaz, cicoare se inscriu si ele in categoria alimentelor functionale.
Fibrele insolubile din tarate, grau, porumb si orez reduc riscul aparitiei cancerului tumoral si al cancerului de san la femei.
Fibrele solubile din orz, ovaz, in si cicoare au potential de reducere a colesterolului, a unor boli cardiovasculare grave si scad incidenta aparitiei anumitor tipuri de cancer.


Alimente care contin acizi grasi polinesaturati


Pestele, mai ales cel oceanic, este considerat un aliment functional de baza pentru ca este bogat in acizi grasi omega 3, omega 5 si omega 6.
Bogate in acizi grasi polinesaturati sunt si produsele lactate, branzeturile si carnea.
Alimentele functionale bogate in acizi grasi polinesaturati reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si optimizeaza procesele de la nivelul sistemului nervos central.


Produsele bogate in fenoli


Citricele, legumele si ceaiul sunt bogate in fenoli care au rolul de a neutraliza oxigenul reactiv si al radicalilor liberi, fapt ce reduce riscul cazurilor de cancer agresiv.
Merisoarele, murele, coacazele negre, ciocolata neagra sunt tot alimente functionale care reduc riscul bolilor cardio-vasculare si imbunatatesc activitatea tractului urinar.


Alimente pre si probiotice


Probioticele constituie o generatie mai noua de alimente care contin microorganisme vii, cu un deosebit rol functional. Iaurturile si alte produse lactate fermentate sunt alimente functionale ce nu trebuie sa ne lipseasca din alimentatie.
Din categoria prebioticelor, nu trebuie neglijat rolul urmatoarelor alimente: cereale integrale, usturoi, miere, soia si produse din soia.

Pont: Produsele din soia scad colesterolul, previn aparitia bolilor cardiovasculare si reduc durerile menopauzale.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: health-niche.com


În articolul

Sanatate de fier cu alimente functionale

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Cât am dat pe ochelari? 400 €". Câţi bani au dat tinerii pe haine şi pe notele de plată în cluburile de fiţe din Mamaia, de 1 Mai
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x