Semintele de canepa, aliment-medicament

Publicat pe 16.09.2010 la 11:43 Actualizat pe 16.09.2010 la 13:31

La Salonta se afla singura fabrica din Romania unde se obtine o gama larga de produse din semintele de canepa. Acestea sunt extrem de valoroase, deoarece asigura raportul ideal intre acizii grasi esentiali omega 3 si omega 6 si reprezinta o sursa importanta de proteina completa si fibre insolubile, precizeaza Oana Suciu, director departament afaceri la Canah-Green Li-ving.

Semintele de canepa, un aliment magic

Semintele de canepa sunt unul dintre alimentele cele mai nutritive, datorita continutului ridicat de proteine, uleiului bogat in acizi grasi polinesaturati omega 6 si omega 3 si fibrelor insolubile. De asemenea, constituie o sursa buna a antioxidantului vitamina E. Mineralele prezente in semintele de canepa includ potasiu, magneziu, fier, zinc, calciu, fosfor, iar microelementele prezente sunt strontiu, thorium, arsenic si crom.


Acidul linoleic din familia omega 6 si acidul alfa-linolenic din familia omega 3 se numesc AGE (acizi grasi esentiali) care, asemenea vitaminelor, sunt vitali. Acestia nu pot fi sintetizati de corpul uman, de aceea trebuie sa-i dobandim din hrana. Uleiul de seminte de canepa este singurul ulei vegetal care contine acizii grasi omega 6 si omega 3 in raportul magic de 3:1, optim pentru nevoile organismului uman.

Din intregul regn vegetal, semintele de canepa sunt singura sursa de proteine comestibile asimilate complet de organismul uman. 65% din continutul total de proteina al semintei de canepa o constituie proteina globulara, numita edestina, asemanatoare globulinei din plasma sangvina umana. Edestina, usor de digerat, este secretul unui sistem imunitar sanatos, deoarece are abilitatea unica de a stimula producerea de anticorpi impotriva agentilor invazivi. Fiind aproape lipsita de fosfor, ajuta in afectiunile renale. Proteina din canepa contine cei 21 de aminoacizi binecunoscuti, printre care se afla cei opt aminoacizi esentiali pe care organismul uman adult nu ii poate produce.

Medicament pentru o gama larga de afectiuni


Consumul periodic de ulei de canepa poate avea efecte benefice in numeroase afectiuni. Astfel, in afectiuni cardiovasculare, uleiul de canepa reduce trigliceridele si nivelul de colesterol. Uleiul de canepa este un aliat perfect al pielii, fiind un important furnizor de acizi grasi necesari in mentinerea sanatatii si a flexibilitatii membranelor celulare. Totodata, are proprietati antivirale, antifungice si antibacteriale. In plus, da rezultate bune in tratarea afectiunilor de tipul eczeme si psoriazis. Acizii grasi esentiali din compozitia canepii sunt necesari pentru o structura sanatoasa a membranelor celulare, sunt vitali pentru scutul de mielina, invelisul celulelor nervoase. La copii, omega 3 si omega 6 contribuie la dezvoltarea sanatoasa a creierului si a functiilor cognitive. In plus, constituie un tratament adjuvant in cazul ADHD (hiperactivitate) sau a altor probleme comportamentale.


Samanta de canepa, singura comestibila, contine acid gamma-linolenic benefic in tratarea simptomelor premenstruale si ale menopauzei. Datorita profilului acizilor grasi din canepa, ea este sursa cea mai adecvata de AGE pentru consumul pe termen lung. In plus, clorofila continuta este bogata in magneziu si extrem de folositoare organismului. Acizii grasi omega 3 ajuta la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substante antiinflamatoare, care functioneaza similar hormonilor. Afectiunile artritice, de exemplu, artrita reumatoida, sunt tratate cu succes pe termen lung de acizii grasi obtinuti din uleiul de canepa. Si sistemul imunitar devine mai puternic cu ajutorul acizilor grasi, care regleaza bacteriile intestinale si cresc energia celulara necesara eliminarii toxinelor.


Proteinele sunt considerate potentiali alergeni intalniti la soia, lactate, oua, arahide, spre deosebire de semintele din canepa, unde nu au fost semnalate alergii. Fibrele din semintele de canepa, in proportie de 92% insolubile, mentin sanatoasa flora intestinala, elimina constipatia si curata tractul digestiv.

Istorie


De-a lungul istoriei, diferite parti ale plantei de canepa au fost utilizate in scopuri medicinale. Semintele de canepa au fost folosite integral in intreaga Asie, in special in China. Fie sub forma de ulei, decoct, praf, infuzie, pasta sau intreaga, samanta de canepa este un ingredient vital in numeroase retete curative.

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: cannazine.co.uk

În articolul

Semintele de canepa, aliment-medicament

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
a1.ro
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
useit.ro
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
as.ro
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x