Sfaturi pentru o memorie mai buna
Publicat pe 09.08.2011 la 15:21 Actualizat pe 09.08.2011 la 15:28
Aproape de varsta de 30 de ani, creierul nostru incepe usor sa incetineasca, sau cel putin asa se spune, conform studiilor de specialitate. Totusi, declinul cognitiv nu este un efect secundar al imbatranirii ce nu poate fi evitat.
De fapt, o multime de cercetari recente arata ca poti sa reduci sau sa previi schimbarile care apar o data cu varsta in creier. Surprinzator, un regim simplu de activitati garanteaza hranirea si fortificarea muschilor mentali. Iata 7 modalitati usoare care te pot ajuta sa-ti mentii o memorie ascutita, sa gandesti rapid si sa debordezi de vigoarea tineretii.
1. Navigheaza pe net
Atunci cand cauti pe internet sunt implicati centrii cheie ai creierului, cei care controleaza abilitatea de decizie si rationamentele complicate.
Cateva clikuri pe internet pot sa te stimuleze mental mai mult decat cititul, spun oamenii de stiinta de la UCLA (University of California, Los Angeles). Studiile lor arata ca atunci cand facem cautari pe internet folosim circuite neuronale care nu sunt activate in timpul cititului.
Rezultatele examenului RMN au aratat de aproape 3 ori mai multa activitate mentala la persoanele care efectuau cautari regulate pe internet decat la cele care il foloseau prima data. Acestea sugereaza ca atunci cand facem cautari reptate pe Google, de exemplu, avem o modalitate grozava de a ne imbunatati abilitatile cognitive pe parcursul timpului.
Sfat: Petrece aproximativ 20 de minute cateva zile pe saptamana cautand despre subiectele despre care intotdeauna ti-ai dorit sa inveti mai mult. Nu conteaza cat de frivole sunt lucrurile pe care la cauti. Fie ca te interesezi de ultimele gafe facute de o vedeta sau cauti despre muzica clasica, rezultatele sunt aceleasi pentru creierul tau.
2. Fa sport
Da, exercitiile fizice pot sa impiedice sau sa intarzie dementa, dar stiai ca pot sa dea inapoi procesul imbatranire a creierului?
O echipa de la institutul Beckman al Universitatii Illinois a descoperit analizand sute de studii din trecut ca exercitiile aerobice pot sa sa-ti imbunatateasca nu numai memoria si ascutimea mintii, dar si volumul creierului. A fost decoperit ca doar 50 de minute de mers rapid de trei ori pe saptamana au acest efect de expansiune a creierului.
Sfat: Pentru a intensifica efectul prezentat, mergi prin parc. Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au descoperit ca voluntarii care se plimbau printr-un loc cu copaci au avut rezultate cu 20% mai bune la testele de memorie si atentie decat cei care mergeau prin oras.
3. Spala-te pe dinti si foloseste ata dentara
Sanatatea noastra este clar in legatura cu sanatatea creierului, sustine o echipa de psihiatri si dentisti britanici.
Dupa ce au studiat mii de persoane intre 20 si 59 de ani, cercetatorii au desoperit ca gingivita si bolile periodontale erau asociate cu rezultate mai proaste alte functiilor cognitive pe parcursul vietii de adult, nu numai la batranete.
Sfat: Urmeaza ceea ce-ti spune dentistul tau. Foloseste ata dentara zilnic si periaza-ti dintii pentru cel putin 2 minute o data pe zi.
4. Bea alcool in mod cumpatat
Au fost obervate rezultatele benefice asupra functiei cognitive la subiectii care consumau un numar limitat de coktailuri.
Tine consumul de alcool in limite care sa nu-ti afecteze sanatatea: nu mai multa de o bautura alcoolica pe zi. Cu cat mai mult alcool bea o persoasa, cu atat mai mic este volumul total al creierului, spune un studiu recent de la Colegiul Wellesley. Legatura dintre bautura si reducerea volumului creierului este mai puternic resimtita la femei, probabil pentru ca oamenii mai slabi sunt mai sensibili la efectele alcoolui.
Sfat: Daca doresti un pahar de vin alb la cina, inlocuieste o parte din vin cu apa minerala. Asa vei reduce cantitatea de alcool chiar si mai mult.
5. Mananca afine
Cercetari recente arata ca aceste fructe iti pot imbunatati abilitatile cognitive.
Cercetatorii de la Institul National de Geriatrie din SUA si cei de la Universitatea Tufts au injectat sobolani masculi cu acid kainic pentru a simula stresul oxidativ care apare o data cu imbatranirea. Acestia au descoperit ca sobolanii care au primit apoi o dieta ce continea in proportie de 2% extract de afine au parcurus mai bine un labirint decat sobolanii care nu au primit acest extract.
Intr-un alt studiu, aceeasi cercetatori au descoperit ca sobolanii care mancau afine au aratat o crestere a celulelor in zona hippocampus a creierului. Cercetatorii banuiesc ca anthocyanina - pigmentul albastru inchis gasit in afine - este responsabil pentru aceste schimbari congitive. Aceasta contine chimicale care trec de bariera de sange a creierului si ajung in regiunea invatarii si memorarii.
Sfat: Aprovizioneaza-te cu afine cand le vezi, si consuma-le o data cu cereale, iaurt si chiar adauga-le in smoothies. In afara sezonului, cumpara-le inghetate, caci sunt la fel de sanatoase ca si proaspete.
6. Rezolva jocuri logice
In mod suprinzator, vei sterge un deceniu din varsta ta cognitiva. Intr-un studiu al Universitatii din Alabama au participat aproximativ 3000 de varstnici barbati si femei. Aceia care facusera 10 sesiuni de 60-75 de minute de jocuri ce le solicitau creierul (cuvinte incrucisate, ghicitori, sudoku) si-au imbunatatit abilitatile cognitive atat de mult incat creierele lor functionau ca cele ale unor persoane cu 10 ani mai tinere.
Sfat: Incepi cu exercitii de dificultate usoara. Rezolva, de exemplu, o revista de rebus pentru incepatori in drum spre munca sau cand ai de asteptat dupa multi oameni. Pe masura ce devii mai bun, treci la exercitii din ce in ce mai grele.
7. Mediteaza
Mai mult decat o modalitate de a inlatura stresul, meditatia poate ajuta la cresterea materiei cenusie.
Participantii dintr-un studiu de la Spitalul de Medicina Generala din Boston au manifestat o crestere in zona cortexului, arie a creierului ce controleaza memoria, limbajul si perceptia senzoriala. In plus, intr-un studiu al Universitatii din Kentucky cei care meditau s-au descurcat mai bine la o serie de teste pentru acuitate mentala, decat cei care nu meditau.
Sfat: Fa astfel de exercitii de meditatie parte din rutina ta zilnica. Participantii dintr-un studiu recent meditau aproximativ 40 de minute pe zi, dar tu poti sa incepi cu 15 minute in pauza de pranz sau inainte sa pleci la munca. Stai drept, inchide ochii si concentreaza-te pe orice simti in momentul respectiv, fie ca sunt pasarile care ciripesc la distanta sau sunetul propriei respiratii.
Citeste si Sfatul Parintilor!