Studiu: Cafeaua espresso, mai toxica decat cea normala
Publicat pe 15.04.2011 la 18:59 Actualizat pe 15.04.2011 la 19:04
Cafeaua ambalata in capsule, care se poate prepara numai la expresor, este mai toxica decat cafeaua normala sau cea decofeinizata, arata un studiu recent efectuat la Universitatea de la Barcelona. Cafeaua espresso contine concentratii mari de furan, o substanta toxica produsa in timpul tratamentului termic al unor alimente si care s-a dovedit a fi cancerigena la testele pe animale.
Cercetatorii spanioli au comparat compozitia mai multor sortimente de cafea si au descoperit cantitati mai mari de furan in cafeaua espresso ambalata in capsule. Rezultatele publicate in Journal Food Chemistry arata valori de 43-146 de nanograme de furan pe mililitru de cafea expreso, comparativ cu 20-78 de nanograme de furan pe mililitru de cafea normala sau 14-65 pentru cafeaua decofeinizata. Unele capsule prezentau un nivel si mai ridicat de furan: 117-244 de nanograme pe mililitru de cafea.
"Cauza acestor concentratii mari de furan este pusa pe seama faptului ca aceste capsule sunt inchise ermetic, ceea ce impiedica furanul - o substanta aromatica volatila sa se evapore", a explicat profesorul Javier Santos, coordonatorul studiului. El a mai adaugat ca, inainte de a bea cafeaua, este bine sa o lasam mai mult timp in ceasca pentru a se evapora cat mai bine furanul.
Totusi, cercetatorii au tinut sa sublinieze ca aceste concentratii de furan din cafea nu depasesc limitele considerate sigure pentru sanatate. Pentru a depasi valorile maxime admise o persoana ar trebui sa bea peste 20 de cesti de cafea pe zi.
sursa: jurnalul.ro
foto: coffeedome.com