STUDIU: Fibrele fermentabile din alimentație pot stopa dezvoltarea diabetului

Publicat pe 28.03.2017 la 12:09 Actualizat pe 28.03.2017 la 12:14

Studiul a fost realizat de o echipa de specialisti din Australia.

O alimentație care sporește cantitatea de bacterii bune din stomac poate reprezenta un factor decisiv pentru reducerea riscului de diabet, potrivit unui studiu realizat în Australia.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Monash din Melbourne a descoperit pentru prima dată că o alimentație bogată în fibre fermentabile a stopat dezvoltarea diabetului de tip 1 în cazul șoarecilor.

Fibrele au fost administrate șoarecilor sub formă de pudră presărată pe hrana lor obișnuită, iar metoda urmează să fie testată și pe oameni.

Amidonul din alimentație este descompus de bacteriile din stomac pentru a produce acetat și butirat, acizi grași cu lanț scurt care reprezintă un factor-cheie pentru menținerea sănătății sistemului imunitar. "Credem că metaboliții au efecte antiinflamatorii și că au un rol remarcabil în fiecare afecțiune importantă — boli cardiovasculare, alergii alimentare, boală inflamatorie cronică a intestinului și astm", a declarat marți conducătorul studiului, Charles Mackay, pentru News Limited.

Mackay a testat dieta creată de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) pe șoareci care dezvoltaseră deja diabet. "Chiar și așa am reușit să protejăm șoarecii de izbucnirea diabetului", a precizat acesta. "Ar fi uimitor dacă s-ar adeveri și în cazul oamenilor", a mai spus el.

Cercetătorul a precizat că doar printr-o alimentație sănătoasă nu se pot obține aceleași rezultate precum cele obținute după utilizarea pudrei. "Nu poate fi replicat (rezultatul — n.r.) doar prin consumul unei cantități mari de fructe și legume", a adăugat Mackay. "Este un supliment care poate fi presărat pe hrană și care poate oferi un aport enorm de acetat sau de butirat, ori ambele. Ar putea fi un mod extraordinar de a reda sănătatea intestinelor și de a preveni aceste boli inflamatorii", a completat cercetătorul.

În articolul

STUDIU: Fibrele fermentabile din alimentație pot stopa dezvoltarea diabetului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
a1.ro
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
HelloTaste.ro
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Catine
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
useit.ro
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
as.ro
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
x