STUDIU: Fibrele fermentabile din alimentație pot stopa dezvoltarea diabetului

Publicat pe 28.03.2017 la 12:09 Actualizat pe 28.03.2017 la 12:14

Studiul a fost realizat de o echipa de specialisti din Australia.

O alimentație care sporește cantitatea de bacterii bune din stomac poate reprezenta un factor decisiv pentru reducerea riscului de diabet, potrivit unui studiu realizat în Australia.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Monash din Melbourne a descoperit pentru prima dată că o alimentație bogată în fibre fermentabile a stopat dezvoltarea diabetului de tip 1 în cazul șoarecilor.

Fibrele au fost administrate șoarecilor sub formă de pudră presărată pe hrana lor obișnuită, iar metoda urmează să fie testată și pe oameni.

Amidonul din alimentație este descompus de bacteriile din stomac pentru a produce acetat și butirat, acizi grași cu lanț scurt care reprezintă un factor-cheie pentru menținerea sănătății sistemului imunitar. "Credem că metaboliții au efecte antiinflamatorii și că au un rol remarcabil în fiecare afecțiune importantă — boli cardiovasculare, alergii alimentare, boală inflamatorie cronică a intestinului și astm", a declarat marți conducătorul studiului, Charles Mackay, pentru News Limited.

Mackay a testat dieta creată de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) pe șoareci care dezvoltaseră deja diabet. "Chiar și așa am reușit să protejăm șoarecii de izbucnirea diabetului", a precizat acesta. "Ar fi uimitor dacă s-ar adeveri și în cazul oamenilor", a mai spus el.

Cercetătorul a precizat că doar printr-o alimentație sănătoasă nu se pot obține aceleași rezultate precum cele obținute după utilizarea pudrei. "Nu poate fi replicat (rezultatul — n.r.) doar prin consumul unei cantități mari de fructe și legume", a adăugat Mackay. "Este un supliment care poate fi presărat pe hrană și care poate oferi un aport enorm de acetat sau de butirat, ori ambele. Ar putea fi un mod extraordinar de a reda sănătatea intestinelor și de a preveni aceste boli inflamatorii", a completat cercetătorul.

În articolul

STUDIU: Fibrele fermentabile din alimentație pot stopa dezvoltarea diabetului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2025. Racii au o stare foarte bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unei şoferiţe după ce a fost trasă pe dreapta, azi noapte, de poliţişti: "E prima oară, de aceea am avut aşa emoţii"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x