STUDIU: Fibrele fermentabile din alimentație pot stopa dezvoltarea diabetului

Publicat pe 28.03.2017 la 12:09 Actualizat pe 28.03.2017 la 12:14

Studiul a fost realizat de o echipa de specialisti din Australia.

O alimentație care sporește cantitatea de bacterii bune din stomac poate reprezenta un factor decisiv pentru reducerea riscului de diabet, potrivit unui studiu realizat în Australia.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Monash din Melbourne a descoperit pentru prima dată că o alimentație bogată în fibre fermentabile a stopat dezvoltarea diabetului de tip 1 în cazul șoarecilor.

Fibrele au fost administrate șoarecilor sub formă de pudră presărată pe hrana lor obișnuită, iar metoda urmează să fie testată și pe oameni.

Amidonul din alimentație este descompus de bacteriile din stomac pentru a produce acetat și butirat, acizi grași cu lanț scurt care reprezintă un factor-cheie pentru menținerea sănătății sistemului imunitar. "Credem că metaboliții au efecte antiinflamatorii și că au un rol remarcabil în fiecare afecțiune importantă — boli cardiovasculare, alergii alimentare, boală inflamatorie cronică a intestinului și astm", a declarat marți conducătorul studiului, Charles Mackay, pentru News Limited.

Mackay a testat dieta creată de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) pe șoareci care dezvoltaseră deja diabet. "Chiar și așa am reușit să protejăm șoarecii de izbucnirea diabetului", a precizat acesta. "Ar fi uimitor dacă s-ar adeveri și în cazul oamenilor", a mai spus el.

Cercetătorul a precizat că doar printr-o alimentație sănătoasă nu se pot obține aceleași rezultate precum cele obținute după utilizarea pudrei. "Nu poate fi replicat (rezultatul — n.r.) doar prin consumul unei cantități mari de fructe și legume", a adăugat Mackay. "Este un supliment care poate fi presărat pe hrană și care poate oferi un aport enorm de acetat sau de butirat, ori ambele. Ar putea fi un mod extraordinar de a reda sănătatea intestinelor și de a preveni aceste boli inflamatorii", a completat cercetătorul.

În articolul

STUDIU: Fibrele fermentabile din alimentație pot stopa dezvoltarea diabetului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
x