Terapia cu lumina, solutia depresiei de iarna

Publicat pe 14.11.2010 la 10:39 Actualizat pe 14.11.2010 la 10:51

Vreme rece. Zile scurte si mohorate. Sfarsitul Sarbatorilor de iarna. Este inceputul unui nou an, dar in sufletul unora e resimtit cu tristete. In aceasta situatie se afla persoanele care in sezonul rece se simt deprimate, mai ales daca si-au petrecut Sarbatorile singure.

De ce apare depresia in sezonul rece? In opinia psihologului Stefania Nita, depresia este descrisa metaforic ca o stare cu multe nuante de gri. Persoana deprimata vede ceea ce se intampla in existenta sa ca printr-un tunel de ceata sau fum gros.

In viata acesteia nu mai exista verde, albastru, galben, rosu... In momentul in care starea interioara este zugravita numai in nuante gri, iar aceasta se suprapune peste peisajul trist din sezonul rece, riscul de instalare a depresiei este major.

Lipsa luminii diurne influenteaza starea persoanelor predispuse la depresie. Acestea se simt lipsite de energie dupa-amiaza, o data cu aparitia intunericului, nu se mai implica in anumite activitati, se izoleaza, nu mai ies cu prietenii.

Lumina influenteaza ceasul nostru biologic, aflat in hipotalamus, care mentine ritmul veghe (zi)/somn (noapte). In functie de cantitatea de lumina perceputa de retina, la nivelul hipotalamusului se declanseaza secretia de cortizol, hormonul "stresului pozitiv", care ne da energie pe parcursul zilei.

Cortizolul este indispensabil pentru a ne mobiliza cand suntem in stare de veghe. In schimb, lumina impiedica secretia altui hormon: melatonina. Responsabila cu inducerea somnului, melatonina atinge nivelul maxim in timpul noptii si scade pana la zero in timpul zilei.

Cu cat ziua este mai luminoasa, cu atat nivelul de cortizol creste si beneficiem de mai multa energie. Cum iarna zilele sunt mai scurte decat noptile, iar majoritatea sunt innorate, nu este de mirare ca multe persoane se simt deprimate in acest sezon.

Pentru a alunga depresia, in sezonul rece avem la dispozitie lampi fluorescente, care sunt comercializate si in tara noastra. Astfel de lampi sunt foarte utilizate in tarile nordice si in Canada, unde iernile sunt lungi si un procent destul de mare din populatie sufera de depresie sezoniera.

Acolo, in fiecare camin exista cate o lampa fluorescenta pentru a compensa lipsa de lumina. Atentie, pentru terapia cu lumina nu se folosesc lampi cu ultraviolete, lampi ce emana caldura sau lampi pentru bronzat. Exista doua tipuri de lampi indicate pentru luminoterapie: cele cu lumina fluorescenta care imita lumina solara si lampile care simuleaza rasaritul.

Spre deosebire de depresiile de alta natura, femeile victime ale depresiei sezoniere prezinta frecvent simptome precum hipersomnia (dormitul excesiv) si bulimia (excesul de alimente), fiind atrase mai ales de dulciuri.

Sfatul psihologului

Pentru a nu fi victime ale depresiei sezoniere, psihologul Stefania Nita ne sfatuieste sa evitam izolarea, sa nu restrangem comunicarea cu prieteni, rude, colegi doar la convorbiri telefonice. In ciuda zilelor de iarna, trebuie ocolit statul in casa. "Este adevarat ca nicaieri nu e mai bine ca acasa, dar nu stati prea mult in casa", recomanda psihologul Stefania D. Nita.

O plimbare in parc, o excursie la munte sau pur si simplu mersul pe jos inainte de a ajunge la serviciu sunt ocazii foarte bune pentru a profita de lumina naturala.

Vezi si Antena 1

În articolul

Terapia cu lumina, solutia depresiei de iarna

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x