Terapia cu lumina, solutia depresiei de iarna
Publicat pe 14.11.2010 la 10:39 Actualizat pe 14.11.2010 la 10:51
Vreme rece. Zile scurte si mohorate. Sfarsitul Sarbatorilor de iarna. Este inceputul unui nou an, dar in sufletul unora e resimtit cu tristete. In aceasta situatie se afla persoanele care in sezonul rece se simt deprimate, mai ales daca si-au petrecut Sarbatorile singure.
De ce apare depresia in sezonul rece? In opinia psihologului Stefania Nita, depresia este descrisa metaforic ca o stare cu multe nuante de gri. Persoana deprimata vede ceea ce se intampla in existenta sa ca printr-un tunel de ceata sau fum gros.
In viata acesteia nu mai exista verde, albastru, galben, rosu... In momentul in care starea interioara este zugravita numai in nuante gri, iar aceasta se suprapune peste peisajul trist din sezonul rece, riscul de instalare a depresiei este major.
Lipsa luminii diurne influenteaza starea persoanelor predispuse la depresie. Acestea se simt lipsite de energie dupa-amiaza, o data cu aparitia intunericului, nu se mai implica in anumite activitati, se izoleaza, nu mai ies cu prietenii.
Lumina influenteaza ceasul nostru biologic, aflat in hipotalamus, care mentine ritmul veghe (zi)/somn (noapte). In functie de cantitatea de lumina perceputa de retina, la nivelul hipotalamusului se declanseaza secretia de cortizol, hormonul "stresului pozitiv", care ne da energie pe parcursul zilei.
Cortizolul este indispensabil pentru a ne mobiliza cand suntem in stare de veghe. In schimb, lumina impiedica secretia altui hormon: melatonina. Responsabila cu inducerea somnului, melatonina atinge nivelul maxim in timpul noptii si scade pana la zero in timpul zilei.
Cu cat ziua este mai luminoasa, cu atat nivelul de cortizol creste si beneficiem de mai multa energie. Cum iarna zilele sunt mai scurte decat noptile, iar majoritatea sunt innorate, nu este de mirare ca multe persoane se simt deprimate in acest sezon.
Pentru a alunga depresia, in sezonul rece avem la dispozitie lampi fluorescente, care sunt comercializate si in tara noastra. Astfel de lampi sunt foarte utilizate in tarile nordice si in Canada, unde iernile sunt lungi si un procent destul de mare din populatie sufera de depresie sezoniera.
Acolo, in fiecare camin exista cate o lampa fluorescenta pentru a compensa lipsa de lumina. Atentie, pentru terapia cu lumina nu se folosesc lampi cu ultraviolete, lampi ce emana caldura sau lampi pentru bronzat. Exista doua tipuri de lampi indicate pentru luminoterapie: cele cu lumina fluorescenta care imita lumina solara si lampile care simuleaza rasaritul.
Spre deosebire de depresiile de alta natura, femeile victime ale depresiei sezoniere prezinta frecvent simptome precum hipersomnia (dormitul excesiv) si bulimia (excesul de alimente), fiind atrase mai ales de dulciuri.
Sfatul psihologului
Pentru a nu fi victime ale depresiei sezoniere, psihologul Stefania Nita ne sfatuieste sa evitam izolarea, sa nu restrangem comunicarea cu prieteni, rude, colegi doar la convorbiri telefonice. In ciuda zilelor de iarna, trebuie ocolit statul in casa. "Este adevarat ca nicaieri nu e mai bine ca acasa, dar nu stati prea mult in casa", recomanda psihologul Stefania D. Nita.
O plimbare in parc, o excursie la munte sau pur si simplu mersul pe jos inainte de a ajunge la serviciu sunt ocazii foarte bune pentru a profita de lumina naturala.
Vezi si Antena 1