Tot ce trebuie să ştim despre cordonul ombilical
Publicat pe 09.11.2015 la 14:13
Cordonul ombilical este localizat la nivelul abdomenului fătului, unde, mai apoi, va fi buricul. Cordonul este format din două artere, o venă şi gelatină Warthon cu rol în protecţia celor trei vase de sânge. Vasele de sânge din cordon ajung în corpul fătului la nivelul ficatului
Cordonul ombilical este localizat la nivelul abdomenului fătului, unde, mai apoi, va fi buricul. Cordonul este format din două artere, o venă şi gelatină Warthon cu rol în protecţia celor trei vase de sânge. Vasele de sânge din cordon ajung în corpul fătului la nivelul ficatului.
Anomalii ale cordonului ombilical
Aceste anomalii se referă la lungimea cordonului şi inserţia lui. În mod normal, lungimea unui cordon ombilical este cam de 60 cm. Există cazuri când acesta este scurt şi se spune că fătul are dereglări în mişcările fetale; lung, atunci apare un risc crescut ca fătul să aibă cordonul răsucit în jurul gâtului sau absent, fătul fiind în contact direct cu placenta. Cordonul este mai scurt la sexul feminin decât la cel masculin cu câţiva cm, iar la gemeni ajunge să fie mai scurt chiar cu 10 cm.
În ceea ce priveşte inserţia lui, un capăt este situat în abdomenul fătului, iar celălalt în placentă. De obicei, cordonul se prinde central de placentă. Când cordonul se prinde de marginea placentei se numeşte inserţie marginală şi se consideră că se întâmplă datorită unei întârzieri de creştere intrauterină a fătului. Când cordonul se prinde de membrane, adică în afara plăcii coriale, se întâlneşte inserţia velamentoasă, iar probabilitatea de a avea această anomalie este destul de redusă.
Citeste tot articolul pe bebee.ro