Un somn de sapte ore reduce riscul de infarct

Publicat pe 09.08.2010 la 11:52 Actualizat pe 09.08.2010 la 14:10

Exista o legatura directa intre orele de somn nocturn si riscul de boli cardiovasculare. Mai exact, este absolute necesar sa dormiti sapte ore in fiecare noapte pentru a evita infarctul. Mai multe sau mai putine ore de somn nocturn pot insemna, in egala masura, risc cardiac major.

Persoanele care dorm sub cinci ore isi dubleaza riscul de a face angine, insuficiente coronariene sau infarct. In mod surprinzator, inclusiv a dormi in mod curent peste noua ore in fiecare noapte ar creste, de asemenea, pericolul de boli cardiovasculare, sustin aceeasi cercetatori.

Riscul se multiplica cu 1,5 in raport cu numarul magic 7, considerat ideal pentru protejarea inimii. Cele mai expuse sunt persoanele de aproximativ 60 de ani care aloca somnului nocturn mai putin de cinci ore. In cazul acestor persoane, riscul de a face o boala cardiovasculara se tripleaza, comparativ cu semenii lor care se odihnesc sapte ore in timpul noptii. De altfel, studii recente au adus argumente serioase potrivit carora excesul de somn afecteaza glandele endocrine si functiile metabolice, iar deficitul de somn poate duce la o slabire a tolerantei la glucoza, sensibilitate redusa la insulina sau la cresterea tensiunii arteriale. Or, toate aceste tulburari sunt raspunzatoare de obturarea arterelor si afectarea functiilor inimii.



Mesajul acestor studii ar trebui respectat nu numai in vacanta, cand se presupune ca ne odihnim, ci intregul an. Si aici se face referire mai ales la stres, cel intretinut de locul de munca, considerat principala sursa de insomnii. Iar daca mai tinem seama si de atentionarile din ce in ce mai puternice ale psihologilor cu privire la consecintele crizei, printre care insomniile, atunci intelegem cat de expusi suntem la bolile cardiovasculare.

Peste 30% dintre decesele inregistrate la nivel mondial sunt provocate de bolile cardiovasculare. In tara noastra, la fiecare patru minute un om moare prin boala cardiovasculara.

Citeste si Jurnalul National

sursa foto: inlandsleep.com

În articolul

Un somn de sapte ore reduce riscul de infarct

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
„Să-i fie ţărâna uşoară!” Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x