VIDEO! Cum sa ai gingii sanatoase

Publicat pe 04.11.2010 la 15:03 Actualizat pe 04.11.2010 la 15:10

Nu dam prea mare atentie gingiilor, atata timp cat nu ne fac probleme. Macar atunci cand dor sau cand sangereaza ar trebui sa ne punem intrebari. Mai ales ca poate fi vorba despre boli foarte grave: parodontoza sau chiar afectiuni ale inimii.

Gingiile inflamate, care devin sensibile la dulce sau atunci cand bem prea rece sau fierbinte sau chiar respiratia urat mirositoare sunt tot atatea simptome care indica instalarea parodontozei. Multa lume confunda insa parodontoza cu gingivita pentru ca, de fapt, primul stadiu al bolii se manifesta prin sangerarea frecventa a gingiilor in timpul periajului.

Uneori insa nu este vorba doar de o inflamatie fara consecinte a gingiei. Este de fapt semnul ca spatiul dintre dinte si tesutul care-l inconjoara se largeste. Iar in spatiul creat se acumuleaza resturi alimentare.

Nu numai dantura este afectata insa. De la nivelul gingiei, infectia poate trece in sange, iar pana la probleme cardiovasculare grave mai este doar un pas. Acesti microbi pot ajunge in sange provocand o bacteriemie si poate aparea endocardita infectioasa, o boala foarte grava.

Endocardita este o infectie a invelisului interior al inimii si se manifesta prin febra mare, palpitatii si senzatia lipsei de aer. In cazuri grave, se poate ajunge chiar si la un atac de cord. Un pret mult prea mare atunci cand complicatiile pot fi prevenite foarte simplu.

Si mare atentie la orice schimbare a culorii sau sensibilitatii gingiilor. Respectarea igienei orale este o alta regula importanta si, bineinteles, nu uitati sa treceti pe la stomatolog. Cat mai des cu putinta.

Vezi si Antena 1

Sursa foto: diettm.ru

În articolul

VIDEO! Cum sa ai gingii sanatoase

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 aprilie 2024. Taurii vor atrage atenția asupra lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Întoarce-te acasă la tine". Spaniolii protestează împotriva supraturismului. Măsurile luate de localnici ca să descurajeze turiştii să le mai "calce pragul"
a1.ro
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv din trecut. „Se luptă între viață și moarte”
HelloTaste.ro
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Catine
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
MediCOOL
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
DeParinti
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
MediCOOL
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
HelloTaste
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
x