VIDEO! Cum se manifesta si se trateaza insolatia
Publicat pe 10.06.2011 la 17:59
Ni s-a intamplat tuturor: mergem la plaja cu gandul sa stam cateva zeci de minute intinsi pe nisip, dar din diferite motive ajungem sa stam chiar si cateva ore. Iar daca pielea ne-o protejam fie cu o haina deschisa la culoare, fie cu o crema protectoare, nimeni nu ne poate feri de pericolul unei insolatii, o afectiune pe care multi o trateaza cu superficialitate si fara sa mearga la medic.
In mod normal, temperatura corpului se situeaza in jurul valorii de 37 de grade Celsius. Insa atunci cand ne expunem in medii cu temperaturi extrem de ridicate, ea poate creste si pana la 40 de grade Celsius. Este momentul in care poate sa apara insolatia.
Simptomele sunt asemanatoare cu cele ale unei banale raceli si de aceea multi oameni aleg sa ignore afectiunea, in speranta ca ea se va vindeca de la sine.
In stadiile initiale apare o senzatie de slabiciune generala, senzatie de oboseala lucruri care sunt de obicei ignorate de catre oameni si atunci acestia continua expunerea la razele soarelui. Apar dureri de cap, stari de voma.Daca expunerea este continuata chiar si in urma acestor aparitii ale simptomelor, acestea se vor agrava: se ajunge la pierderea cunostiintei, apar halucinatii, delir, confuzie, stari de confuzie.
In aceste cazuri cel mai bine este sa chemati o ambulanta, cu echipaj medical specializat. Pana la sosirea medicilor puteti lua cateva masuri de prim-ajutor: persoana afectata trebuie mutata la un loc umbros, racoros, ferit de razele soarelui, intr-o pozitie cu picioarele usor ridicate fata de cap.
Cu insolatia nu este de glumit. Daca pielea incepe sa va arda si aveti frisoane, nu stati pe ganduri.
Urmareste materialul VIDEO pentru a afla mai multe sfaturi utile!
Foto: telegraph.co.uk