VIDEO! Suntem pe locul 1 in Europa la mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin
Publicat pe 04.02.2011 la 21:40 Actualizat pe 04.02.2011 la 21:43
Romania se afla pe primul loc in Europa ca rata a mortalitatii pe fondul cancerului de col uterin, a declarat presedintele Federatiei Asociatiei Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia, invitat la Neatza. In acest moment, in Romania traiesc aproximativ 420.000 de bolnavi de cancer.
Din pacate, in ciuda progreselor evidente privind tratamentul si metodele de diagnostic, se asteapta ca numarul pacientilor sa creasca in viitorul apropiat. Si asta in conditiile in care se considera ca 30%-40% din cancere ar putea fi prevenite, iar o treime din ele diagnosticate precoce, astfel incat sa se bucure de sanse optime de vindecare.
Romania sta prost la capitolul aparate de screening, care ar putea sa dea o sansa pacientilor diagnosticati. Lipsa de screening duce la depistarea tardiva a bolii, care astfel nu prea mai are sanse de reusita in tratament. "Cancerul nu mai este o fatalitate. Descoperit la timp, are sanse reale de vindecare. Nu stim exact cati oameni suferinzi de cancer exista in Romania, pentru ca nu exista statistici", declara domnul Irimia.
Tipurile de cancer care afecteaza cel mai mult romanii sunt Papiloma Virus (care cauzeaza negii, inclusive genitali), cancerul de san, colon, pulmonar, de col uterin, prostata si piele.
Sistemul sanitar din Romania e cel mai slab finantat din Uniunea Europeana. Recomandarile UE pentru finantarea sistemului de sanatate sunt de minimum 6% din PIB. Romania nu are, la acest moment, nici macar 3%.
Intr-adevar, modul de alimentatie, programarea orelor de odihna si sport, expunerea controlata la soare sau evitarea stresului sunt printre principalii factori ce pot preveni cancerul. Fumatul este responsabil de 90% din cancerele pulmonare, dar e implicat si intr-o treime din alte cancere: oro-faringian, nazo-sinusal, de ficat, esofag, stomac, col uterin, colon, rinichi sau vezica urinara. O alimentatie sanatoasa presupune evitarea bauturilor dulci, a alcoolului, a hranei procesate, consumul redus de carne rosie, incluzand insa in meniul zilnic fructe si legume proaspete, cereale si leguminoase.
Uneori, cancerul prezinta niste simptome specifice, alarmante, care grabesc prezentarea la medic: tuse persistenta, durere, hemoragii, detectarea unor noduli sau formatiuni, depistarea de leziuni. Din pacate, sunt cazuri in care cancerul nu are nici un fel de semne si este descoperit intamplator, cu ocazia unor investigatii, ceea ce subliniaza importanta controalelor regulate la medic.
In toata lumea numarul pacientilor bolnavi de cancer creste anual cu aproximativ 10-12%.