Cum să MĂNÂNCI fără să te îngrași. Reguli de AUR pentru masa de PAȘTE
Publicat pe 30.04.2016 la 19:03 Actualizat pe 01.05.2016 la 10:02
De regulă, masa de Paște este pe cât de gustoasă, pe atât de periculoasă! Festinul sărbătorii ne îmbie și uităm să ne fixăm anumite limite culinare. Dacă nu-ți dorești ca după această perioadă să te lupți cu kilogramele în plus, atunci nu strică să urmezi sfaturile de mai jos.
De regulă, masa de Paște este pe cât de gustoasă, pe atât de periculoasă! Festinul sărbătorii ne îmbie și uităm să ne fixăm anumite limite culinare. Dacă nu-ți dorești ca după această perioadă să te lupți cu kilogramele în plus, atunci nu strică să urmezi sfaturile de mai jos.
Echilibrul este cuvântul cheie, de care trebuie să ții cont când te așezi la masă. Și, bineînțeles, de câteva reguli de aur.
Nutriționistul Cristian Mărgărit ne recomandă să avem în vedere câteva lucruri esențiale în această perioadă, tocmai pentru ca ulterior corpul nostru să nu aibă prea mult de suferit.
Primul pas este să mănânci și să te hidratezi bine înainte cu 1-2 ore de momentul programat pentru masa principală. Alege alimente greu digerabile, bogate în proteine și grăsimi, legume fibroase. Creierul va primi un semnal de sațietate și stomacul va fi relativ plin atunci când ajungi în față tentațiilor. Automat, vei mânca mai puțin.
În zilele premergătoare poți reduce la jumătate cantitățile de alimente (faci câteva zile de foame) și crește volumul și intensitatea antrenamentelor astfel încât cantitățile mari de proteine vor construi mușchi (efect de rebound). Există suplimente care blochează asimilarea amidonului, pot fi folosite înainte de a mânca paște, cozonac, pâine.
Alege alimente cât mai naturale și mai puțin procesate. Până la urmă dacă mănânci sarmale, cârnați sau slănină de câteva ori pe an poți chiar să ai beneficii de pe urma lor. Dar dacă te înfrupți din mezeluri, dulciuri, sucuri cu zahar… nu îți faci decât rău. Același lucru este valabil și pentru băuturile alcoolice. Așezându-te la masă gustă câte puțin din fiecare fel de mâncare și mesteca pe îndelete fiecare înghițitură. Cu cât diversitatea alimentelor e mai mare, cu atât satisfacția culinara este mai mare și vei mânca mai puțin per total.