Pisicile nu aterizeaza intotdeauna in picioare

Publicat pe 27.07.2010 la 17:34 Actualizat pe 10.08.2010 la 16:13

Pisica

Spitalele veterinare se pot confrunta cu numeroase cazuri de pisici care au suferit traume severe ca urmare a caderilor de la inaltimi apreciabile.

Numarul mare de astfel de cazuri ne face uneori sa credem ca pisicile sufera de o anumita tendinta sinucigasa. Din fericire, putine sunt vietatile care sa aiba un instinct de supravietuire asa de bine dezvoltat precum felinele. Aceasta tendinta sinucigasa este mai degraba o exprimare statistica a unor accidente nefericite. La acestea contribuie in mare parte curiozitatea excesiva a pisicii, lipsa de experienta in a “evolua la inaltime”, geamurile apartamentelor lasate deschise, suprafetele alunecoase ori instabile pe care o pisica poate alege sa mearga chiar la vanatoare de vrabiute ori porumbei.

Este adevarat ca exista o multitudine de factori ce pot duce la agravarea unei cazaturi - inaltimea, suprafata pe care cade (beton, pamant) alte obiecte ori corpuri ce se interpun caderii (crengi, garduri, automobile). Exista cazuri de supravietuire chiar si in urma unor caderi de la etaje superioare, iar in mod anectodic se presupune ca, cu cat este mai mica inaltimea de la care cade pisica, cu atat atat timpul necesar intoarcerii pisicii astfel incat sa “cada in picoare” este mai scurt, deci caderea va fi mai brutala.

Ce masuri iei in caz de accident

Multe dintre cazuri se soldeaza in mod miraculous cu o sperietura groaznica a proprietarilor si a pisicii, insa destule au drept urmare trauma fizice severe. Astfel, examinarea medicala veterinara este o urgenta si poate fi salvatoare, insa cel mai bine este sa prevenim astfel de accidente blocand accesul pisicii in zona pervazurilor, balconului, marginilor abrupte, case de scari ori de lift.

Examinarea de urgenta se refera, in primul rand, la ecografia de urgenta pentru a observa eventualele hemoragii interne, ruprutile de organe, deplasarile acestora si radiografia pentru a pune in evidenta traumatismele osteo-articulare. Terapia antisoc si internarea pot salva viata unei astfel de pisici.

Citeste si Revista Felicia

Sursa foto: hiltonherbsblog.com

În articolul

Pisicile nu aterizeaza intotdeauna in picioare

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x