Alimente congelate pentru mese rapide
Publicat pe 02.02.2011 la 16:13 Actualizat pe 02.02.2011 la 16:22
A gati si a congela mancarea este o metoda buna de a pastra alimente prefierte sau preparate in totalitate. Este o idee buna pentru cei carora le place mancarea gatita in casa, dar care din cauza programului incarcat, nu au timp sa gateasca in fiecare seara.
Principiul este simplu: cand gatesti, fa cantitati mai mari de mancare, pe care le portionezi si le congelezi. Apoi scoti pe rand la dezghetat ce ai nevoie.
Problema este ca metoda cere putina organizare. Poate ti s-a intamplat, macar o data sa faci o oala mare de mancare si vazand ca ai cam exagerat, te-ai decis sa pui ce a ramas la congelator.
Cateva luni mai tarziu, la o curatenie generala, ai descoperit un munte neidentificat de ceva gatit. Fara etichete si un control al portiilor care urmeaza sa intra la inghet, toate eforturile tale de a avea o masa gata, ce numai asteapta sa fie dezghetata, se duc pe apa sambetei.
Planuieste mese multiple
Carnea de miel si carnaciorii italieni sunt la pret redus saptamana aceasta? Daca din diverse motive esti tentat sa cumperi ceva in cantitati mari, fa un plan. Gandeste-te de cate ori esti dispus sa mananci acelasi fel de mancare si cumpara exact cat iti trebuie, dar nu exagera. De multe ori ideea ca "voi congela ceea ce ramane" duce doar la risipa.
Ingheata mancarea inainte sa o gatesti
O mancarea incalzita de doua ori nu e la fel de gustoasa sau sanatoasa ca cea proaspat facuta. Ai facut un numar impresionant de sarmale? Pune o parte din ele in stare cruda la congelator, pentru a le avea pregatite sa fie dezghetate si fierte.
Investeste in recipiente si etichete
Decat sa pui mancarea in tot felul de cutii carora le-ar putea sari capacul sau in recipiente in care a fost altceva, investeste intr-un set de caserole care sa incapa perfect in congelator, rezistente la inghet si care se inchid bine. Etichetele te vor ajuta sa ai un sistem si sa identifici mai usor ce se gaseste in fiecare cutie.
Foto: pauladeen.com