Sase obiceiuri culinare care te mentin mai sanatos
Publicat pe 02.12.2010 la 20:37 Actualizat pe 02.12.2010 la 20:41
Nu trebuie sa devii un taliban culinar pentru a te mentine sanatos, in greutate optima si lipsit de griji. Asta inseamna ca nu trebuie sa devii un fanatic al dietelor si al regimurilor dure.
Specialistii in viata echilibata si sanatoasa, impreuna cu cei in publicitate, au intocmit un mic ghid pentru persoanele care duc o viata obisnuita, fara excese, si care doresc sa traiasca mai sanatos fara a taia insa din propriile placeri culinare.
Iata sase pasi care, in mod normal, asigura persoanelor care ii urmeaza o viata fara abtineri si in care excesele pot fi tolerate mai bine de catre organism:
1. Mananca fast-food dar doar daca e facut de tine!
Industria alimentara a transformat mancarea de tip fastfood in ceva cu totul neprietenos pentru corp, in care produsele sunt pline de ingrediente ieftine si sunt facute prin metode daunatoare. Nu e nimic gresit in a manca dulciuri, foietaje, sandvisuri de casa, cartofi prajiti, atata timp cat nu faci excese si cat stii sigur ce ai pus in ele si cum le-ai facut!
2. Mananca atunci cand iti este foame, nu cand esti plictisit!
Foarte multi oameni mananca, din diferite motive, cand nu le este foame, lucru gresit. Canf ti-e pofta de mancare, gandeste-te daca iti este foame cu adevarat!
3. Evita produsele laudate la TV!
Si, in general, evita produsele carora le este facuta reclama la TV, la radio, sau in ziare. Peste 75% dintre produsele de la TV fac parte din categoria celor daunatoare organismului pe termen lung, iar informatiile prezentate, ascund, de cele mai multe ori, partea cu adevarat importanta, adica cea legata de beneficiile sau de lipsa de beneficii aduse sanatatii.
4. Mananca doar la masa!
Si nu la tv, sau pe canapea, sau la birou, in fata computerului. Omul are tendinta de a manca mai mult daca este distras de alte lucruri. Specialistii recomanda ca daca totusi nu va puteti abtine sa mancati ceva in alta parte decat la masa, atunci alegeti doar legume sau fructe pentru mesele din fata computerului sau de pe canapea.
5. Nu consuma cereale care schimba culoarea laptelui!
Este simplu: laptele colorat de la cereale a ajuns in acest fel fiindca s-a umplut de coloranti sintetici.
6. Gateste!
Cu cat gatesti mai mult acasa in comparatie cu mancarea cumparata, cu atat vei deveni mai constient asupra calitatii alimentelor, asupra metodelor prin care acestea pot fi transformate in mancaruri gustoase si mai sanatoase decat cele din afara casei tale.
foto: inspiredieteticconsultancy.co.uk