Spune-mi ce pui pe masă, ca să-ți spun ce vin să alegi! 11 reguli pentru un meniu ideal de PAȘTE

Publicat pe 28.04.2016 la 16:39 Actualizat pe 28.04.2016 la 22:10

Vinul și mâncarea fac echipă bună atunci când vine vorba de o masă ca la carte. Dar, este foarte important să alegem sortimentul potrivit preparatului pe care îl consumăm. Mai jos, găsiți câteva sfaturi de care nu strică să ţineţi cont atunci când plecaţi în căutarea băuturilor potrivite pentru mesele zilelor următoare!

antena3.ro

Vinul și mâncarea fac echipă bună atunci când vine vorba de o masă ca la carte. Dar, este foarte important să alegem sortimentul potrivit preparatului pe care îl consumăm. Mai jos, găsiți câteva sfaturi de care nu strică să ţineţi cont atunci când plecaţi în căutarea băuturilor potrivite pentru mesele zilelor următoare!

Există sortimente de vinuri pentru toate gusturile, chiar dacă necunoscătorii le împart simplu, în două mari tabere: vin roşu şi vin alb. În fond, însă, există o multitudine de licori mai aromate sau mai puţin aromate, cu aciditate ridicată sau mai scăzută, condimentat sau nu, consistent sau uşor, sec, dulce, roze, alb, etc.

“Vinul nu trebuie privit niciodată ca un accesoriu, ca un fapt divers, daca vreţi, ci ca un pion principal pe masă. Nu de joc, ci de savurat micul dejun, prânzul, cina, momente extrem de importante în sânul oricărei familii. Indiferent că sărbătorim un moment anume sau pur şi simplu ne strângem la aceeaşi masă împreună cu cei dragi, un vin bun completează perfect decorul”, spune Livia Gîrboiu, specialist în Oenologie.

“Nu trebuie să urmezi şcoli înalte pentru a alege corect un vin, ci doar să ţii cont de câteva sfaturi ale experţilor şi, de ce nu, să te ghidezi după gustul propriu, care îţi dictează exact ce trebuie să pui în pahar”, completează specialistul.

“Majoritatea românilor vor avea pe masa de Paşte preparate din miel, însă mulţi sunt cei care aleg în schimb pui, peşte sau doar legume, în cazul vegetarienilor. Indiferent ce am pune pe masă, este important să identificăm băutura corectă care să ne încânte simţurile. Vinul potrivit evidenţiază mâncarea şi, în acelaşi timp, ceea ce avem în farfurie subliniază o calitate a vinului.

Spre exemplu, dacă pe masă se servesc preparate uşoare, gătite la aburi, cât mai naturale şi eventual raw vegane, vinul potrivit trebuie să fie unul uşor, fructat, cu aciditate scăzută, iar aici aş putea recomanda sortimentele fresh, proaspete, nematurate. În schimb, pe măsură ce procesul de preparare al mâncării se complică – coacere, frigere, fierbere, etc., vinul care trebuie pus în pahare trebuie să fie unul greu, bogat în taninuri, vinuri corpolente, cu aciditate medie sau ridicată, aromate, condimentate şi maturate”, susţine Livia Gîrboiu.

Spune-mi ce pui pe masă, ca să-ţi spun ce vin să alegi!

• La servirea gustărilor, a antreurilor sau înaintea lor, în cadrul socializărilor dinaintea mesei, se recomandă vinurile uşoare, vinurile albe, seci, şampania sau vinurile albe demiseci şi cele roze.

• Dacă pe masă se află supe, creme, ciorbe şi borşuri nu se recomandă băuturile, cu excepţia ciorbelor din peşte şi crustacee, la care se poate servi un vin alb sec, cu tărie alcoolică mai ridicată

• La servirea preparatelor din peşte şi crustacee se recomandă vinuri albe seci, iar cu cât este peştele mai gras cu atât vinul trebuie să fie mai acid.

• Preparetele de bază merg perfect cu vinurile roşii, aşadar: la carnea albă se recomandă vinuri roşii, uşoare, buchetoase; la carnea roşie se recomandă vinuri roşii pline, puternice, generoase; la carnea de vânat se recomandă vinuri seci, vechi de calitate superioară.

• La servirea brânzeturilor se continuă cu vinul de la preparatul de bază, în principiu roşu, iar excepţie ar fi la servirea unor sortimente de brânză cum ar fi telemeaua de oi, la care se serveşte vinuri roze sau albe.

• La servirea deserturilor se recomandă vinurile dulci, licioroase, semidulci, parfumate.

• Pentru cei ce preferă bucătăria thailandeză, mexicană sau chinezească foarte picantă, vinul alb este cel mai potrivit pentru a stinge din focul acestor preparate.

• Carnea de vită, miel, rata, iepure şi peşte gras ca somonul, tonul, peştele spadă, butterfish sunt cele mai potivite pentru a degusta un vin roşu, greu, bogat în arome şi aspru.

• Un deliciu devine şi desertul unde puteţi să vă delectaţi cu prăjituri bogate în ciocolată şi fructe de pădure. Trebuie doar să-ţi doreşti o gură de vin roşu catifelat, cu arome profunde de vanilie lângă fiecare liguriţă dintr-un sufleu cu ciocolată.

• Vinul spumant brut îl asortaţi cu homari, crabi, scoici, stridii, peşte spadă sau somon.

• Vinul spumant roze sau vinul roze se poate asorta cu preparate culinare mai grele: găteli din carne de raţă, purceluş de lapte, peşte gras sau scoici şi brânzeturi proaspete din lapte de capră sau oaie, pizza, mâncare chinezească şi thailandeză.

În articolul Spune-mi ce pui pe masă, ca să-ți spun ce vin să alegi! 11 reguli pentru un meniu ideal de PAȘTE:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 15 decembrie 2025. Gemenii caută relații sincere. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 15 decembrie 2025. Gemenii caută relații sincere. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Târg de Crăciun ca-n povești la o fermă din Harghita: bucate tradiționale, animale și distracție pentru copii
observatornews.ro
Târg de Crăciun ca-n povești la o fermă din Harghita: bucate tradiționale, animale și distracție pentru copii
Antonia, „în mijlocul unui coșmar medical”, după o intervenție estetică. Ce a pățit artista: „Putea fi un final tragic”
a1.ro
Antonia, „în mijlocul unui coșmar medical”, după o intervenție estetică. Ce a pățit artista: „Putea fi un final tragic”
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
HelloTaste.ro
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
Obiceiuri pe care să le integrezi în rutina zilnică pentru a trăi până la 100 de ani. Ce arată specialiștii
Catine
Obiceiuri pe care să le integrezi în rutina zilnică pentru a trăi până la 100 de ani. Ce arată specialiștii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
useit.ro
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Ce face acum fosta campioană a României care ajunsese om al străzii. Are un milion de urmăritori pe TikTok
as.ro
Ce face acum fosta campioană a României care ajunsese om al străzii. Are un milion de urmăritori pe TikTok
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
MediCOOL
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
Trendul periculos de la Hollywood! Mai multe vedete par scăpate de sub control
Spynews
Trendul periculos de la Hollywood! Mai multe vedete par scăpate de sub control
Modele de comunicare în familie
DeParinti
Modele de comunicare în familie
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
MediCOOL
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
HelloTaste
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
close
x