CulTour 2022: De ce este important somnul în viața noastră și cum îi putem îmbunătăți calitatea. Ce spun specialiștii
Publicat pe 07.04.2022 la 13:35 Actualizat pe 07.04.2022 la 13:59
Pentru a avea o viață cât mai liniștită este necesar să cunoaștem informații esențiale despre importanța somnului și cum îi putem îmbunătăți calitatea. Ce spun specialiștii CulTour 2022.
Pentru a ne menține o viață echilibrată și fericită, specialiștii CulTour vin întotdeauna cu sfaturi utile pe care le putem aplica imediat ce le primit. De data aceasta, Raluca Mihăilă a venit în cadrul emisiunii pentru a ne învăța cum putem avea un somn odihnitor și benefic.
La fel ca și celelalte activități pe care le întreprindem în timpul zilei, somnul face parte integrantă din viața noastră și trebuie să îi acordăm o mare atenție.
De ce este important somnul în viața noastră și cum îi putem îmbunătăți calitatea
Raluca Mihăilă spune că a devenit antrenor de somn odată cu o nevoie personală. Atunci când și-a dat seama că anumite aspecte lipsea din viața ei pe această parte, și-a luat inima în dinți și s-a specializat în știința somnului. Aceasta spune că trebuie să ne pregătim pentru un somn odihnitor chiar din timpul zilei, chiar dacă, de cele mai multe ori nu realizăm.
De asemenea, specialistul CulTour atenționează faptul că nu putem trăi fără somn mai mult de 10 zile, un timp scurt pe care l-am putea petrece într-un ambient aparte pentru a nu ne crea probleme în viitor. Raluca Mihăilă spune că atât cafeaua, cât și alcool băut înainte de culcare ne pot afecta calitatea somnului, ceea ce poate duce la frustrări ulterioare pe timpul zilei.
Trebuie să știm că doar cu două, trei ore înainte de somn nu trebuie să mâncăm, astfel organismul se poate liniști și se poate pregăti mai ușor pentru odihnă. Activitățile relaxante sunt un alt mod prin care îi putem acorda somnului o mai mare importanță. Atunci când abuzăm de ecranele albastre, ajungem de fapt să ne înrăutățim calitatea odihnei. Un alt mod prin care putem ajuta organismul să se odihnească mai bine, este să renunțăm la orice tip de lumină ne-ar putea perturba starea,
Ce spun specialiștii CulTour 2022 despre un somn odihnitor
Raluca Mihăilă spune că există mai multe cicluri de somn prin care trecem în fiecare seară. Dacă nu reușim să acordăm o mare importanță fiecărei etape, atunci cu siguranță ne vom trezi foarte obosiți și apatici.
Aceasta punctează faptul că un singur ciclu durează în medie 90 de minute. Există somnul ușor, somnul profund și REM. În cel de-al treilea stadiu, creierul se găsește în stare de veghe, momentul în care visăm și proiectăm idei și planuri pentru viitor și nu numai. De asemenea, în acest ciclu reușim să ne creăm scenarii, să analizăm lucrurile pe care le-am înfăptuit pe timpul zilei și să procesăm emoțiile care ne-au înconjurat de-a lungul orelor de peste zi.
“În perioada de somn profund se petrec lucruri foarte importante. Creierul are grijă la ce-am învățat în timpul zilei.”, a spus Raluca Mihăilă. De asemenea, aceasta recomandă să avem întotdeauna lângă pat un carnețel și un pix, acolo unde să ne notăm visele pe care creierului nostru le proiectează pentru a putea mai apoi să ne înțelegem nevoile și dorințele ulterioare.
“Unele vise pot fi și o manifestare prin care creierul nostru încearcă să ne spună ceva.”, a mai spus aceasta.