CulTour 2022 : Georgeta Bucur, despre lecțiile pe care le-a învățat de la copiii cu sindrom Down. Cum a ajuns să înființeze asociația Down Plus București

Publicat pe 24.05.2022 la 11:10 Actualizat pe 24.05.2022 la 18:37

Georgeta Bucur vorbește la CulTour 2022 despre lecțiile pe care le-a învățat de la copiii cu sindrom Down. Cum a ajuns să înființeze asociația Down Plus București și ce o ține în continuare legată de acest proiect.

Georgeta Bucur este îmbrăcată cu o rochie cu flori și stă în spatele unei oglinzi

Georgeta Bucur vorbește la CulTour 2022 despre lecțiile pe care le-a învățat de la copiii cu sindrom Down

Happy Channel

Georgeta Bucur este președința asociației Down Plus București și mama lui Teo, un tânăr de 20 de ani ce suferă de această boală cruntă. Cu toate că timpul trece întotdeauna diferit pentru aceste suflete, cea care le stă întotdeauna în grijă a învățat să se bucure alături de ei în fața celor mai mici frumuseți ale vieții.

Într-un interviu cât se poate de sincer alături de Cristina Ciobănașu, Georgeta Bucur își spune povestea de viață, la CulTour 2022.

Georgeta Bucur, despre lecțiile pe care le-a învățat de la copiii cu sindrom Down

Georgeta Bucur este înainte de toate mamă a doi copii. Deși fetița s-a născut perfect sănătoasă, cel de-al doilea venit a ajuns pe lume cu sindrom Down. Doctorii au asigurat-o pe mamă în tot parcursul sarcinii că nu este cazul să se îngrijoreze, că fătul este perfect sănătos. Cu toate acestea, pe măsură ce timpul a trecut, Georgeta și-a presimțit viitorul.

Astfel, în ciuda condiției sale, mama și-a acceptat băiețelul și a încercat să lupte cu el încă de la început. Asemena a procedat și Larisa, sora lui Teo. Georgeta Bucur spune că de la copiii cu sindrom Down a învățat să iubească, a învățat compasiune și răbdare.

“Am învățat multe de la ei și învăț. Pe lângă faptul că mie îmi place să spun că m-au reparat. Eu am lucrat cu publicul, am fost o fire foarte timidă, introvertită, nu-mi plăcea să cer lucruri, întotdeauna ofeream fără să cer.”, a mărturisit Georgeta Bucur. Deși acum este obișnuită să ofere îmbrățișări, pe când lucra ca și funcționar la bancă se simțea invadată atunci când clienții depășeau cei 20 de cm ai spațiului personal.

Citește și: Ce putem face pentru a avea un trup de invidiat și a ne menține în formă cât mai mult timp

Cât despre independența pe care o poate avea o persoană cu sindrom Down, Georgeta Bucur spune că aceasta diferă de la copil la copil. Deși Teo, fiul ei, are 20 de ani, încă învață cum să se acomodeze într-o lume mult prea mare pentru el.

Povestea Georgetei Bucur, președinta asociației Down Plus București

Georgeta Bucur spune că persoanele cu sindrom Down se pot bucura de viață la fel ca oricine. Cu toate acestea, au nevoie în permanență de sprijin și ghidare.

“Hai să luăm de exemplu ceainăria. O persoană cu sindrom Down trebuie să ajungă la ceainărie, transport în comun. O persoană trebuie să fie în spatele lor care să îi îndrume. Independența lor nu poate fi de 100%. Eu glumesc cu Teo și îi spun că îi sunt angajat personal. Da, în ceainărie poate să facă lucruri, dar din ceainărie trebuie să plecăm împreună ca să ajungă acasă.

La cumpărături trebuie să merg cu el pentru că nu se poate să-l trimit singur. Lucrăm intens la treaba asta, traseele fixe, casă, școală, casă, ceainărie. Eu îl întreb, nu întotdeauna e atent, nu întotdeauna ar ajunge unde trebuie. Din păcate trebuie să fim atenți. În ceainărie am tineri care pot să facă lucruri.”, povestește Georgeta Bucur.

Citește și: Anisia Gafton și Ionuț Rusu fac echipă în cel de-al 17-lea sezon “Te cunosc de undeva”

Deși Teo este un exemplu de perseverență, există alți copii cu sindrom Down ce nu se pot acomoda atât de repede într-o astfel de lume “normală”.

În articolul

CulTour 2022 : Georgeta Bucur, despre lecțiile pe care le-a învățat de la copiii cu sindrom Down. Cum a ajuns să înființeze asociația Down Plus București

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 martie 2024. Vărsătorii încheie un capitol important. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un patron din România a introdus săptâmâna de lucru de 4 zile din septembrie. Ce concluzie a tras după 6 luni
a1.ro
Când începe noul sezon Chefi la cuțite! Premiera show-ului de la Antena 1 aduce surprize și noi reguli pentru chefi în sezonul 13
HelloTaste.ro
Langoși cu cartofi în aluat. Rețetă de post
Catine
Zodii care au de suferit din cauza temperamentului lor. Nativii care se enervează cu ușurință
useit.ro
Surpriza WhatsApp care va schimba aplicația pentru totdeauna. Ce se va întâmpla în doar câteva zile
as.ro
Marele regret al lui Ion Iliescu la 94 de ani: „Îmi pare rău că nu mai pot să fac asta!”
MediCOOL
Proteinele care pot scădea nivelul de zahăr din sânge: cum funcționează
Spynews
Petre Roman nu a putut să o privească, pentru ultima oară, pe Mioara Roman, la priveghi! Momentul sfâșietor din biserică: „Nu cred că era pregătit pentru asta”
DeParinti
Cum îl motivezi pe copil să citească
MediCOOL
Tusea convulsivă: cauze, simptome, tratament și prevenție
HelloTaste
Prăjitură cu făină de migdale. Un desert foarte gustos și simplu de preparat
x