Cum sa iti ingrijesti corect animalul de companie

Publicat pe 07.10.2010 la 17:01 Actualizat pe 07.10.2010 la 17:12

Pentru ca animalul de companie sa nu manance alimentele care ii fac rau, stabileste niste ritualuri simple si fii consecvent.

A avea un animal de companie iti da sansa sa afli daca esti sau nu o persoana responsabila. Te straduiesti sa fii, dar nu de putine ori se intampla, in timpul mesei, ca prietenul tau necuvantator (fie pisica, fie catel) sa apara in peisaj cu ochi de cersetor care parca vorbesc: “Imi dai si mie ce mananci tu?”.

Si clar nu rezisti daca esti mai slab de inger! Pentru ca animalul de companie sa nu te “pacaleasca” si sa manance alimente care ii fac rau, stabileste ritualuri simple, care exclud posibilitatea instalarii unui obicei prost.

Hraneste catelul sau pisica in alta incapere atunci cand ora lor de masa coincide cu a intregii familii. Astfel nu va avea ocazia sa cerseasca si-ti vei savura mancarea in liniste, fara sa te mustre constiinta.

• Daca ii dai mici gustari intre mese sau recompense, este sanatos sa optezi pentru peste proaspat (sau conserva de ton in suc propriu) in cazul pisicilor, ori biscuiti cu peste, pentru catei. La pisici si cascavalul e excelent pentru gustarile dintre mesele principale, insa nu prea mult deoarece poate cauza diaree.

Stabileste ore de masa pe cat posibil fixe. Pisica si cainele sunt animale cu tabieturi si le place sa manance la intervale regulate. Deci indicat ar fi sa-i dai animalului mancarea in acelasi loc si la aceleasi ore.

• Spre deosebire de caine, pisica se plictiseste daca primeste mereu aceeasi mancare, asa ca da-i hrana din sortimente diferite (peste, pui, vanat etc.).

• Cand e foarte cald afara, gaseste-i prietenului tau un loc mai racoros si pune-i in apa, de cateva ori pe zi, un cub de gheata.

• Hrana poate fi o modalitate de a rezolva probleme minore. De exemplu, impotriva matretii ii torni zilnic peste mancare o lingura de ulei (de floarea-soarelui sau de porumb).

• Cu exceptia cazurilor speciale, cand medicul ii recomanda restrictii, nu cumpara mancare pentru amimale cu un continut foarte scazut in grasimi. Grasimile ajuta la mentinerea sanatatii pielii si a parului, plus ca ii furnizeaza animalului energia de care are nevoie. Probleme apar doar daca primeste prea multa grasime.

• Trebuie mentionat ca data de expirare a hranei este importanta. Nu uita sa verifici termenul de garantie cand o cumperi.

• Mancarea gata preparata, atat pentru pisici, cat si pentru catei, este bine sa contina vitamina E, betacaroten, acizi grasi omega-3, proteine, fibre etc.. Toate sunt necesare pentru cartilaje, combat pielea uscata, cladesc tesutul muscular, intretin sistemul imunitar si faciliteaza digestia amimalului.

Macar o data pe saptamana spala-i foarte bine castronul cu apa si pe cel de mancare, pentru a evita imbolnavirea cu bacterii periculoase. Ideale pentru animale sunt vasele de inox si cele de ceramica smaltuita, deoarece se igienizeaza eficient si se distrug mai greu.

• Nu forta animalul sa se aplece pentru a manca sau a bea. Asaza bolurile pe mici suporturi, la nivelul ochilor lui. Aceasta pozitie este utila pentru digestie buna.

Nu cumpara mai multa mancare decat mananca animalul intr-o luna. Lasata prea mult timp in sac deschis, mancarea se umecteaza, mucegaieste, grasimile din amestec se rancezesc, ori se umple de insecte.

• Daca oferi animalului mancare umeda, la conserva, sau cumparata in vrac, pastreaza recipientele incepute la frigider si ai grija sa nu dai animalului mai mult de trei sau patru zile din continut. Cantitatea care ii depaseste capacitatea de alimentatie zilnica se va depozitata la congelator si se va scoate abia dupa terminarea celei din frigider.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: www.charlottegeary.com

În articolul

Cum sa iti ingrijesti corect animalul de companie

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 aprilie 2025. Balanțele au probleme în plan personal. Află ce se întîmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Poliţistul din Băicoi, care şi-a făcut un drugtest de 1 Aprilie şi a ieşit pozitiv, este cercetat. Ce au arătat analizele de sânge
a1.ro
Drama neștiută a lui Andy Van de Gucht din sezonul 15 Chefi la cuțite. Prin ce a trecut cuțitul de aur al lui Chef Richard
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Queen of Sheba Cake. Prăjitură regală cu ciocolată și migdale
useit.ro
Cercul albastru pe WhatsApp: ce înseamnă și de ce nu poți dezactiva noul simbol
as.ro
Cristi Borcea l-a dat de gol pe milionarul român care şi-a înşelat soţia timp de 16 ani: „Face asta în fiecare zi”
MediCOOL
La ce se folosește uleiul de cocos. Care sunt beneficiile și riscurile consumului pe termen lung
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x