5 lucruri pe care nu trebuie sa le spui niciodata copilului tau (II)

Publicat pe 22.07.2011 la 14:28 Actualizat pe 22.07.2011 la 14:31

In articolul de ieri ti-am prezentat primele cinci lucruri pe care trebuie sa eviti sa le spui micutului tau. Acum vei afla si celelalte cinci "vorbe", pe care sa le elimini din vocbularul tau.


1. Asta este foarte simplu. Nu vad cum de nu iti dai seama!


Copiii au aptitudini diferite de a invata carte. Unii invata repede, altii progreseaza intr-un ritm mai lent. Si cu siguranta niciunuia nu i se poate cere sa inteleaga lucrurile la fel de repede ca un adult. Ai rabdare. Daca ii faci sa se simta tampitei, cu siguranta le ucizi orice motivatie de a dori sa invete.


2. De ce nu poti sa fii si tu ca sora ta/ fratele tau?


Acest tip de vorba nu obtine decat rivalitatea dintre frati. Ii submineaza copilului abilitatea de a se vedea pe sine drept o persoana cu aceeasi valoare umana ca sora sau fratele sau. Rezultatul: in loc sa ii lasi propria individualitate sa straluceasca in directia sa unica, copilul isi va proteja instinctiv respectul de sine, infranandu-si dezvoltarea personala. Trebuie sa iti apreciezi fiecare copil prin ceeace are el valoros individual.


3. Iesi afara din casa mea!


Cand esti furios ca parinte, este foarte tentant sa ii spui asta copilului ca sa il sperii sau pedepsesti, in special cand e vorba de adolescenti. Desi simti ca ai dreptul sa folosesti aceasta expresie atunci cand adolescentul te-a sfidat si scos efectiv din minti, totusi nimic bun nu vei obtine folosind-o. E adevarat ca simti ca ai dreptul sa iti eliberezi adolescentul de autoritatea ta cu aceasta vorba, dar ea e echivalenta cu a-l dezmosteni. Asta il forteza pe copil sa te dezmosteneasca si el in contrapartida de statutul de parinte. Reactiile lor sunt absolut imprevizibile.

4. Esti o rusine pentru familie


Orice persoana, fie ea tanara sau in varsta, va avea o dificultate mare in a se reface dupa ce aude asa ceva. Nu este doar un atac la respectul de sine al copilului, dar e ca si cum ii tai legaturile cu relatiile care ii sunt dragi. Vorba asta ii spune copilului ca nu este la inaltimea standardelor voastre sau dragostei voastre de familie.


5. Mai bine nu te-ai fi nascut / Ce bine era pana sa te nasti


Aceasta este cea mai mizerabila vorba pe care ai putea sa o spui vreodata copilului tau, indiferent de motivul pentru care ai fi in stare sa o rostesti. Nimic din ceeace face sau spune cineva nu este asa de grav incat sa iti fi dorit sa nu se fi nascut. Indiferent cat de tare ti s-au fortat limitele, este impardonabil. Nu ai nicio scuza posibila. Nu ai cum sa interpretezi aceasta vorba decat ca „nu esti dorit". Iar cel mai rau lucru pe care il poate simti copilul este ca nu e dorit de parintii sai sau ca acestia regreta viata pe care o aveau pana sa se nasca el.

O data ce ii intra in cap asta, el poate ajunge usor sa nu ii mai pese de nimic. Iar cand asta se intampla, tu esti in mare incurcatura.

Citeste si 5 lucruri pe care sa nu le spui niciodata copilului tau (I)

FOTO: Hepta

În articolul

5 lucruri pe care nu trebuie sa le spui niciodata copilului tau (II)

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a strâns în 10 luni
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile „Zeiței de la Montreal”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x