Cum sa iti feresti copilul de cainii agresivi
Publicat pe 19.11.2010 la 16:17 Actualizat pe 19.11.2010 la 16:22
Cainii constituie, cel putin in Romania, o reala problema, care a fost dezbatuta multi ani. In ciuda masurilor luate, cainii inca fac victime, mai ales in randul copiilor. Iar muscaturile pot provoca atat daune fizice, cat si psihice.
Mai mult de 4.7 milioane de oameni sunt muscati de caini anual, dintre care jumatate sunt copii, conform unui studiu realizat de un centru medical din Statele Unite.
De ce devin cainii agresivi
Cainii, in general, sunt animale pasnice si loiale.
Insa, chiar daca este un animal domesticit, instinctele primare domina, mai ales daca animalul este nevoit sa traiasca pe strazi.
Conform site-ului dogbitelaw.com, cainii latra pentru a-si apara teritoriul, insa rareori se apropie considerabil de cel pe care il considera "invadator". Adesea musca daca simt frica, ori un miros, considerat de catre animal diferit sau ciudat.
Cainii sunt prietenosi cu cei mici, insa, daca acestia nu le respecta intimitatea, instinctele de aparare sunt activate. Copiii sunt naivi si, fara o educatie in ceea ce priveste animalele, pot deveni victimele lor.
Cum puteti preveni aceste incidente
Centrul de Control si Prevenire a bolilor, din Statele Unite, sfatuieste parintii sa isi protejeze copiii, urmand sfaturile urmatoare:
- nu adoptati un caine care are antecedente agresive;
- daca cel mic este agitat in preajma noului caine, nu ii fortati sa se imprieteneasca;
- nu lasati copilul nesupravegheat, in cazul in care aveti caine;
- invatati-va copilul sa nu se poarte dur cu patrupedele;
- nu va apropiati de un caine necunoscut. In cazul in care vine el spre dumneavoastra, nu fugiti, ci incercati sa nu aratati ca va este teama;
- evitati sa va uitati direct in ochii animalulu;
- evitati cainii care dorm, mananca, sau au pui.
Foto: news.medill.northwestern.edu