Sarbatorile de iarna in familie - superstitii si traditii (partea I)

Publicat pe 27.12.2010 la 00:23 Actualizat pe 27.12.2010 la 00:31

Cei mai multi credem ca suntem familiari cu traditiile de Craciun care au loc in alte colturi ale lumii, pentru ca in mare, sunt aceleasi: Mos Craciun aduce cadouri copiilor, iar in case se gasesc brazi impodobiti. Insa te-ai intrebat cum este sarbatorit Craciunul in China sau Finlanda?

Austria:

Copiii din Austria nu se bucura numai de vizita lui Mos Nicolae, dar trebuie sa se pregateasca si de intalnirea cu opusul sau, diabolical Krampus. Pe 5 decembrie, el cauta copiii care au fost obraznici pentru a-i pedepsi. El rapeste copiii rai si ii arunca in rau. Mai mult, unii barbati chiar se imbraca in costume de Krampus si terorizeaza copiii pe strazi.

Cehia:

Versiunea Ceha a lui Mos Nicolae este Svaty Mikulas, despre care se spune ca se foloseste de o funie de aur pentru a cobori din rai, pe pamant. El este insotit de un inger si un diavol care il ajuta sa decida care copii merita jucarii si care o pedeapsa.

Exista si numeroase traditii superstitioase legate de Craciun. Una dintre ele presupune ca membrii familiei sa taie o creanga dintr-un cires si sa o tina in casa, in apa. Daca prinde radacini pana la Craciun, atunci familia va avea noroc. Poate de asemenea insemna ca iarna va fi scurta. Totodata, daca o femeie singura a ales creanga, ar putea fi semn ca in anul urmator se va casatori.

In Ajunul Craciunului, femeile singure incearca sa afle daca se vor marita in anul care urmeaza stand in fata usii, cu spatele la ea, scotandu-si un pantof din picioare si aruncandu-l peste umar. Daca aterizeaza cu varful indreptat spre usa, atunci se va marita in anul care vine, daca nu, va trebui sa mai astepte cel putin inca 12 luni.

Finlanda:

Finlandezii ii onoreaza pe cei morti in seara de Ajun vizitand cimitirele si lasand lumanari aprinse la morminte. Daca locuiesc prea departe de cimitirul unde sunt ingropati cei dragi, in fiecare cimitir exista o zona destinata celor inmormantati in alta parte, iar acolo pot fi lasate lumanari aprinse de asemenea. Faptul ca totul este imbracat in alb si luminitele lumanarilor fac ca cimitirele sa reprezinte ocuri frumoase de vizitat in Ajun.

Franta:

Copiii din zona de est a Frantei au si ei un musafir diabolic, similar lui Kraus. Le Pere Fouettard, care in seamna "Tatal biciuitor" - este cel care il insoteste pe Mos Nicolae pe 6 decembrie. In timp ce mosul bun daruieste cadouri celor cuminti, Le pere Fouettard le da carbuni si bete celor obraznici. Una dintre cele mai populare povesti legate de el este aceea conform careia el era stapanul unui in care a ucis trei baieti bogati care au trecut pe la el inainte de a merge la liceu.

In alte versiuni ale povestii, el a si mancat copiii. Indiferent daca actul de canibalism a fost adevarat sau nu, povestea se incheie cand Mos Nicolae afla despre ce s-a intamplat, ii invie pe copii si il obliga pe Le Pere Fourttard sa fie servitorul lui de-acum incolo.

O alta traditie populara este aceea de a face o prajitura specifica perioadei Craciunului, numita Buche de Noel. Bradul de Craciun nu este foarte des intalnit in casele francezilor, de aceea poate prajitura are si un rol festiv, decorativ, unele dintre ele fiind foarte elaborat impodobite.

Urmareste si a1.ro

Foto: waypastnormal.blogspot.com

În articolul

Sarbatorile de iarna in familie - superstitii si traditii (partea I)

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x