Afla ce sa mananci pentru a-ti mentine frumusetea

Publicat pe 07.06.2011 la 13:04 Actualizat pe 07.06.2011 la 13:11

Dupa varsta de 40 de ani apar primele semne ale imbatranirii. Dar oare sunt de ajuns numai tratamentele cosmetice ca sa ne mentinem in forma? Specialistii spun ca esentiala este alimentatia.

Stresul, fumatul, poluarea, nerespectarea orelor de odihna si alimentatia nesanatoasa sunt numai cativa factori care duc la îmbatranirea prematura a organismului. O dieta echilibrata, un somn linistit, o hidratare corespunzatoare si cat mai multe exercitii fizice sunt numai cateva dintre strategiile anti-aging, foarte usor de urmat.

Pentru a ne mentine tinere si frumoase, specialistii sustin ca o dieta anti-aging trebuie sa contina 50% carbohidrati, 25% proteine si 25% grasimi. Este recomandat ca proteinele sa provina din produse vegetale, precum soia, fasole sau tofu si doar o treime din carne. Carbohidratii trebuie luati din fructe si legume, iar grasimile - din ulei de masline, peste si nuci si mai putin din produsele animale.

Pestele

Specialistii ne recomanda sa consumam cate o portie de peste de 150 de grame/zi, de patru ori pe saptamana, preparat la gratar sau la cuptor. Prin continutul de proteine de calitate, antioxidanti si microelemente, pestele contribuie la reducerea colesterolului rau si a trigliceridelor si previne bolile cardiace.

Uleiurile vegetale

Ca si pestele, uleiurile vegetale sunt bogate în acizi grasi Omega 3, foarte buni pentru mentinerea sanatatii inimii. Consumate cu moderatie, una sau doua linguri pe zi, uleiurile vegetale au un rol important în dieta anti-îmbatranire. De masline sau de porumb, dar si uleiul de susan sau de nuca, cu un parfum inconfundabil, folosit mai mult la salate, are o puternica actiune anti-aging. La fel de bune si sanatoase, dar mai putin cunoscute sunt si uleiurile din seminte de struguri, de dovleac sau de in.

Rosiile si broccoli

Cu un continut bogat de antioxidanti si licopen, rosiile ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer, au un rol important în vindecarea anumitor boli si ajuta la detoxifierea organismului. Broccoli ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer (colon sau san), previne aparitia cataractei si a osteoporozei. Pentru a-si mentine principiile active, broccoli trebuie consumat cat mai aproape de forma proaspata, în portii de 200 de grame, de trei sau patru ori pe saptamana.

Legumele uscate

Legumele uscate, precum fasolea uscata sau lintea, contin carbohidrati lenti, proteine vegetale de calitate si fibre, cu un rol important în reglarea tranzitului intestinal si reglarea apetitutului. Portia recomandata este de 150-200 de grame (fierte) pe zi.

Ceapa si usturoiul

Si ceapa si usturoiul contin numeroase vitamine, A, C, PP si B, antioxidanti si microelemente, cu un efect antiîmbatranire. Se recomanda consumul unui catel de usturoi pe zi si a trei cepe pe saptamana.

Ciocolata amaruie

Are un efect antistres garantat datorita continutului de triptofan, dar mai contine si vitamine din grupa B si E, magneziu, fosfor si fier. Portia recomandata este de 3-4 patratele pe zi, dar ciocolata trebuie sa aiba un continut de cacao de cel putin 70%.

Nucile si alunele

Bogate în vitamina E si seleniu, si nucile si alunele contribuie la mentinerea tineretii. Portia recomandata este de 100 de grame de nuci sau alune pe zi, fara sare.

Ce ar putea contine o dieta anti-îmbatranire pe o perioada de o saptamana

• Micul dejun: ora 11.00

În functie de preferinta, poti opta pentru urmatoarele alimente: iaurt degresat simplu sau cu fructe, ceai verde, lapte degresat, cereale integrale cu fructe uscate, struguri sau prune.

• Masa de pranz

La alegere, poti opta pentru: piure de spanac, peste (ton, somon, macrou sau sardine) preparat la gratar, fasole verde fiarta, salata de andive cu ulei de masline si suc proaspat de lamaie, fructe de mare cu usturoi si verdeata, salata verde cu rosii, castraveti si ceapa verde, broccoli sau conopida la abur, salata de dovlecei, frigarui de pui cu legume, carne de vita slaba cu garnitura de cartofi fierti si mancare de fasole boabe fara prajeala.

• Cina

Tot în functie de gust, la cina poti opta pentru: mancare de mazare, supa de legume, fructe de mare preparate la abur, omleta, salata de vinete, salata de varza, salata de sfecla, avocado, nuci.



Citeste si Revista Felicia!
Foto: renewingwellness.com

În articolul Afla ce sa mananci pentru a-ti mentine frumusetea:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 aprilie 2025. Balanțele își regăsesc pofta de viață. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
a1.ro
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în perioada 15-20 aprilie 2025, potrivit horoscopului. Află când îți merge bine
HelloTaste.ro
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Catine
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
useit.ro
Blue Origin a făcut istorie cu primul echipaj feminin care a ajuns în spațiu. La bord s-au aflat Katy Perry și partenera lui Jeff Bezos
as.ro
Ce scrie, de fapt, în buletinul lui Ion Ţiriac. Care este numele real al magnatului român
MediCOOL
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
DeParinti
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
MediCOOL
Ce este indicat să știi despre prăjire. Cum poți folosi această metodă de gătit într-un mod mai sănătos
HelloTaste
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
close
x