Afla tot ce trebuie sa stii despre cancerul tiroidian

Publicat pe 06.10.2010 la 11:28 Actualizat pe 06.10.2010 la 12:45

cancer tiroidian

Specialistii reuniti intre 11 si 16 septembrie, la Paris, in cadrul celui de-al 14-lea congres international al tiroidei, au prezentat si oficializat recomandari privitoare la serviciile medicale acordate bolnavilor tiroidieni.
Scopul recomandarilor este sa armonizeze practicile medicale, astfel incat sa se reuseasca diminuarea numarului inca mare al ablatiilor chirurgicale partiale sau totale de tiroida.
PRELEVARE DE CELULE
Potrivit statisticilor, la ora actuala se inregis treaza o crestere a numarului persoanelor cu afectiuni ale tiroidei. Aceasta crestere ar putea fi explicata, la prima vedere, prin stabilirea unor metode superioare de depistare a afectiunilor, sustine profesorul Martin Schlumberger, seful serviciului de medicina nucleara in cadrul Institutului Gustave Roussy (Villejuif), presedinte al comitetului de organizare a congresului.
"O simpla palpare permite depistarea nodulilor la 4% pana la 7% la adulti. Daca se efectueaza o ecografie de control la nivelul unei comunitati, se va depista o afectiune a tiroidei la aproximativ o jumatate dintre membrii acestei comunitati. Dar trebuie stiut ca mare parte dintre acesti noduli de mici dimensiuni nu se vor maligniza niciodata, explica Martin Schlumberger.
in ultima perioada, sunt depistate din ce in ce mai multe tumori de mici dimensiuni, dar numarul pacientilor care prezinta tumori mari bate pasul pe loc. Ceea ce explica faptul ca, in final, cazuistica grava nu s-a redus. Pentru evitarea cazurilor de "subdiagnostic", care frecvent este sinonim cu un exces de ablatii chirurgicale, specialistii au decis sa consacre congresul international al tiroidei acestei problematici majore si sa elaboreze un set de recomandari de buna practica. "Aplicarea acestor recomandari va permite, intre altele, si reducerea cheltuielilor pentru serviciile medicale."
Pentru noduli se fac cateva recomandari simple: masurarea nivelului TSH (Thyroid-stimulating hormone). Acest test masoara cantitatea hormonului de stimulare tiroidiana (TSH) din sange. De asemenea, se indica realizarea unei ecografii si, dupa caz, o citopunctie: prelevarea catorva celule din leziune, care confirma sau infirma prezenta de celule canceroase. Respectarea acestui protocol ar trebui sa conduca, in final, la evitarea interventiilor inutile, scumpe si uneori periculoase.
TESTE
Profesorul Schlumberger a mai precizat in cadrul congresului ca la ora actuala sunt modalitati efici ente de depistare a anomaliilor genetice responsabile de subactivare a proteinelor care sunt la originea tumorilor canceroase.
Primele sase teste clinice au fost prezentate in cadrul congresului. Unul dintre ele, efectuat de o echipa de specialisti din Franta, releva o transformare a diagnosticului pacientilor a caror monitorizare glo bala este de la cateva luni la cativa ani. Astfel, unii pacienti sunt refacuti aproape complet dupa cinci ani de la diagnostic. Un asemenea raspuns a fost obtinut la jumatate dintre pacientii participanti la test.
Citeste si Jurnalul National
Sursa foto; checkyourneck.com
În articolul

Afla tot ce trebuie sa stii despre cancerul tiroidian

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un japonez stabilit în România arată cât de mult a plătit pentru un coş de cumpărături în ţara lui natală
a1.ro
Chefi la cuțite, 17 aprilie 2024. Situație neașteptată atunci când chefii au apărut în bucătărie. Irina Fodor a intervenit imediat
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării „Stăpânului Moldovei”! Totul a fost filmat cu o dronă
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x