Cum poți avea grijă de ficatul tău? – Alimente benefice
Publicat pe 07.09.2020 la 09:35 Actualizat pe 07.09.2020 la 09:44
Ficatul joacă un rol important în procesul de digestie. Acest organ poate fi afectat de un stil de viață nesănătos, inclusiv de o dietă nepotrivită.
Ficatul joacă un rol important în procesul de digestie. Acest organ poate fi afectat de un stil de viață nesănătos, inclusiv de o dietă nepotrivită. Dacă ai grijă de sănătatea ficatului tău, vei putea preveni afecțiuni precum Hepatita C și cancer.
Ficatul ajută la transformarea aminoacizilor esențiali în aminoacizi neesențiali, elimină formarea proteinelor plasmatice, convertește zaharurile în glucoză, arde grăsimile și sintetizează colesterolul. Acestea sunt câteva dintre cele mai improtante funcții ale ficatului.
Cum poți avea grijă de ficatul tău
Odihnește-te
Dacă obișnuiești să pierzi nopțile și să dormi mai puțin de 6 ore pe noapte, acest lucru va avea un efect negativ asupra ficatului tău. Oboseala se va resimți asupra organismului, îți va fi greu să te concetrezi, iar ficatul tău va fi afectat.
Hidratează-te
Rinichii și ficatul tău au nevoie de multe lichide pentru a putea elimina toxinele din organism. Tocmai de aceea este indicat să te hidratezi cât mai bine. Apa te va ajuta să elimini zaharurile și substanțele dăunătoare din organism.
Renunță la alcool și fumat
Cele mai dăunătoare lucruri pentru organismul tău sunt grăsimile în exces, zahărul, alcoolul și tutunul. Toate acestea sunt foarte greu de prelucrat pentru ficat. Astfel, aceste substanțe toxice îți determină ficatul să muncească mai mult.
Alimentație sănătoasă – Ce alimente sunt benefice pentru ficatul tău
Pentru a spori sănătatea ficatului, specialiștii recomandă consumul de grapefruit, nuci, avocado și broccoli. Broccoli este bogat în compuși ai sulfului, avocado protejează ficatul împotriva încărcăturilor toxice, nucile conțin acizi omega3 care ajută la detoxifierea ficatului, iar grapefruit este bogat în antioxidanți care ajută la reducerea nivelului de colesterol.
Sursă: doc.ro
Citește și: Intermittent Fasting – Tot ce trebuie să știi Consumul de zahăr și cancerul – Care este legătura?