Cum sa ii organizezi un program alimentar corect bebelusului tau

Publicat pe 11.02.2011 la 16:04 Actualizat pe 11.02.2011 la 16:12

Unii bebelusi agreaza un program ca la carte sau cer de mancare din doua in doua ore. Unii au un ritm mai rapid de digestie, in timp ce altii pot avea un ritm mai lent. Pentru un orar alimentar cat mai potrivit copilului tau, trebuie sa ii urmaresti ritmul biologic si intervalul la care acesta cere de mancare.

ORARUL de masa al unui bebelus este alcatuit de parinti, dupa indicatiile medicului pediatru sau dupa consultarea unei pareri avizate.

Iata cele cateva lucruri pe care orice parinte ar trebui sa le respecte in primii ani de viata ai copilului.

Ce anume are nevoie intre 1 si 3 ani

Intre varsta de unu si trei ani, cresterea si dezvoltarea unui copil este direct legata de echilibrul din alimentatie si de nutrientii asigurati. Ai mai jos raportul zilnic de nutrienti pe care trebuie sa il asiguri micutului tau:

• proteinele - 16 grame pe zi - se obtin in principal din lactate. Aceasta cantitate poate fi asigurata prin 450 g lapte pe zi, plus un supliment de 30 g de carne;

• grasimi - copiii isi iau peste 30% din caloriile necesare zilnic, din grasimile pe care le consuma. Cele 45 g grasimi pe zi, plus cele 16 grame de proteine mentionate mai sus asigura fara indoiala echilibrul;

• sodiu - intre 350 si 1.000 mg, in functie de varsta, dar si de greutate si inaltime;

• vitamina C - 40 mg;

• vitamina A - 400 ug;

• calciu - 800 mg. O jumatate din acesta se ia din lapte (450 ml pe zi), insa trebuie suplimentat cu o cantitate egala luata din legume verzi, branzeturi, tofu etc.

• fier si zinc - cate 10 mg din fiecare. Deficitul de zinc este un lucru destul de des intalnit la copiii mici, din pricina faptului ca din multe alimente de azi lipseste zincul. O sursa buna a acestui mineral o reprezinta carnea, fructele de mare, ouale;

Sarea poate crea dependenta de gust, la fel ca si zaharul. Chiar daca nu duce la carii, in exces, ea poate cauza alte probleme de sanatate, deci evita sa pui prea multa sare in alimentele pe care i le oferi copilului tau.

De asemenea, atentie la ceea ce pui in biberonul sau in castronelul copilului. Nu uita sa fierbi biberonul inainte de folosire, sa te speli pe maini cat mai des, inainte si atunci cand prepari masa, si sa pui la frigider mancarea ramasa de la masa.

Fierul

Este un aliment important in asigurarea nutrientilor necesari bebelusilor. O cantitate suficienta de fier ajuta la dezvoltarea creierului si functiilor acestuia. Desi bebelusii se nasc cu o rezerva importanta de fier, dupa varsta de patru-cinci luni, aceasta incepe sa scada si va trebui suplimentata cu ajutorul alimentatiei, in principal prin intermediul laptelui.

Alimente de evitat in primul an

Exista un grup de alimente care nu au ce cauta in alimentatia bebelusului tau, cel putin in primul an de viata. Astfel, mierea (ca si siropul de porumb) este unul dintre cele mai problematice alimente. Ambele contin o bacterie care poate provoca botulism - o boala care duce, in unele cazuri, chiar la moartea sugarului.

Dar si alte surse de hrana pot provoca botulism - este vorba despre conservele cu aciditate scazuta, cum ar fi cele de carne de vita, de pui sau peste, sau conservele de legume, precum cele de morcovi, fasole verde sau sparanghel.

Calciul

Calciul reprezinta elemental cheie in crearea masei osoase si a structurii oaselor. Un pahar de lapte contine 250 mg calciu, dar exista si alte alimente care sunt o buna sursa de calciu - pentru copiii in crestere, apeleaza la iaurt, branzeturi, tofu, suc de portocale, somon, fasole alba sau broccoli.

Primele alimente solide - Texturi si gust

Intre varsta de patru si sase luni poti introduce in hrana bebelusului tu si primele alimente solide.

Textura primului aliment nou va trebui sa fie cremoasa si subtire, sa semene foarte mult cu cea a laptelui obisnuit, dar sa ii ofere celui mic un nou gust si, mai ales, nutrientii de care are nevoie suplimentar. Textura si gustul acestor alimente ii formeaza bebelusului primele abilitati legate de degustare si masticatie.

FOTO: hepta.ro

În articolul

Cum sa ii organizezi un program alimentar corect bebelusului tau

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x