Orezul negru, superaliment in prevenirea cancerului
Publicat pe 03.09.2010 la 17:46 Actualizat pe 04.09.2010 la 15:45
Orezul negru ar putea fi cel mai bun "superaliment" care sa combata bolile de inima si cancerul, arata expertii de la Louisiana State University (SUA).
Dupa ce au analizat mostrele de orez negru cultivat in sudul Americii, specialistii au descoperit ca acesta poate ridica nivelul de antioxidanti si antocianine solubile in apa. Antocianinele sunt cele care ofera culoarea neagra fructelor si legumelor, precum coacazele sau ardeiul rosu.
Poate incetini sau chiar opri distrugerea ADN-ului
Specialistii arata ca antioxidantii din orezul negru pot proteja arterele si preveni distrugerea ADN-ului, lucru ce duce la aparitia cancerului.
"O singura lingurita de orez negru contine mai multi antioxidanti decat se gasesc intr-o lingurita de coacaze si are si o cantitate mai mica de zahar, mai multe fibre si vitamina E. Daca aceste coacaze se folosesc pentru a imbunatati sanatatea, atunci de ce nu s-ar folosi si orezul negru sau taratele de orez negru", a declarat cercetatorul Zhimin Xu, citat de Daily Mail.
Orezul negru ar putea fi folosit mai des
Cu secole in urma, orezul negru era cunoscut drept "orezul interzis" in China, pentru ca numai nobilii aveau voie sa-l consume. Astazi, orezul negru este folosit in special la decorarea diverselor feluri de mancare preparate in Asia.
Dr. Xu este de parere ca multi producatori de alimente ar putea folosi orezul negru in prepararea produselor precum cereale, bauturi, prajituri, biscuiti, etc.
Citeste si Intact News
sursa foto: shesimmers.com