Protejeaza-ti pielea de radiatiile solare periculoase!

Publicat pe 23.05.2011 la 16:27 Actualizat pe 23.05.2011 la 16:29

In aceste zile se inregistreaza un nivel crescut de radiatii solare, avertizeaza meteorologii. Indicele razelor ultraviolete (UV) depaseste valoarea maxima de 6, potrivit meteorologilor.

Sunt in pericol copiii si persoanele cu pielea deschisa, care pot suferi arsuri grave daca se expun la soare fara a se proteja. "80% din populatia Romaniei are fototip 3, adica sunt persoane cu piele deschisa, care daca stau la soare mai mult de 30 de minute fara sa se protejeze sufera cu siguranta arsuri solare", semnaleaza medicul primar dermatolog Viviana Iordache.


In aceasta perioada cu radiatii UV periculoase, medicul Viviana Iordache recomanda tuturor persoanelor sa limiteze expunerea la soare, sa poarte palarii, ochelari de soare si imbracaminte adecvata si sa utilizeze creme sau lotiuni cu factor mare de protectie solara. Aceste produse trebuie aplicate zilnic pe zonele expuse la soare, mai ales in cazul copiilor, indiferent ca mergem pe strada sau ne aflam la plaja.


Potrivit dermatologului, pentru copii sunt indicate cremele fotoprotectoare cu factor de protectie 50 sau chiar ecran total. Pentru copiii sub 2 ani exista in farmacii creme dermato-cosmetice adaptate varstei lor. Totodata, dr Viviana Iordache ne recomanda sa evitam complet expunerea la soare intre orele 11:00 si 16:00, cand indicele razelor ultraviolete atinge valorile maxime.


Persoanele care se expun la soare in orele de varf fara a se proteja cu o crema fotoprotectoare risca, pe termen scurt, arsuri solare sau reactii fotoalergice. Dar pe termen lung consecintele pot fi mult mai severe. Din cauza expunerii excesive si neprotejate la soare pe parcursul mai multor ani pot sa apara fenomene de imbatranire a pielii sau, mai grav, melanomul malign, cea mai agresiva forma de cancer de piele.


Numarul pacientilor diagnosticati cu melanom malign este in crestere si in tara noastra, avertizeaza medicul primar dermatolog Viviana Iordache. Potrivit medicului, cea mai frecventa cauza a melanomului o reprezinta arsurile solare suferite in copilarie. Pielea nu uita nici o raza de soare, expunerile la radiatii solare se cumuleaza pe parcursul vietii, iar in cazul persoanelor cu pielea deschisa, cu multe alunite si cu predispozitie genetica arsurile solare cumulate se pot solda cu aparitia cancerului de piele.


Citeste si Jurnalul National!

Foto: solarnavigator.net

În articolul

Protejeaza-ti pielea de radiatiile solare periculoase!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 21 aprilie 2024. Racii se pot confrunta cu probleme în relația de cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
a1.ro
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
HelloTaste.ro
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Catine
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Văduva lui Costel Corduneanu, reacţie sfâşietoare după ce interlopul a fost înmormântat! Graţiela, copleşită de durere
MediCOOL
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Spynews
Oana Lis a început să-și vândă lucrurile din casă! Soția lui Viorel Lis, apel disperat: ”Am probleme mari de rezolvat” / FOTO
DeParinti
Trăsături de personalitate asociate traumelor din copilărie
MediCOOL
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
HelloTaste
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
x