Pulsul rapid - un risc mare de boli cardiovasculare
Publicat pe 24.06.2011 la 12:18
Pe parcursul vietii omului, inima e proiectata pentru un anumit numar de batai. Cine consuma mai repede aceste batai ale inimii, moare mai devreme.
Frecventa normala a batailor inimii este intre 60 si 100 pe minut. Indicat ar fi ca inima sa pulseze cu 60-80 de batai pe minut. Insa cel mai bine ar fi ca inima sa bata cu 50-60 de batai pe minut. Se afirma ca oamenii cu puls mai rar au un prognostic cardiovascular mai bun. Asadar, persoanele care au pulsul ceva mai rar prezinta un risc mai mic de suferinte cardiovasculare, comparativ cu cei care simt frecvent ca inima bate de parca sare din piept. Si riscul de morti subite este mai mic la persoanele cu puls mai rar.
Daca ar fi sa facem o paralela, se spune ca inima soricelului bate repede, de aceea el traieste putin, in timp ce inima elefantului bate rar si totusi el traieste incomparabil mai mult.
Extrasistola este o bataie in plus, aparuta mai devreme. Extrasistolele sunt caracteristice tineretului. In urma unui studiu facut pe mai multe persoane, majoritatea studenti, s-a constatat ca 80% dintre acestia aveau extrasistole, mai ales in perioada de examene. Aceste batai sunt determinate de unele excese, cum ar fi nesomnul, fumatul, alcoolul, bautul de cola si stresul.
Extrasistolele pot fi detectate daca se palpeaza la arterele periferice bataile inimii, mai ales cele ale membrelor superioare, dar si la picioare. Frecventa mare a batailor inimii reprezinta un risc de boli cardiovasculare. Se mai poate semnala si o teorie, conform careia diabetul este considerat ca echivalentul unei boli cardiovasculare.
Unii specialisti afirma ca atunci cand ai diabet este ca si cand ai fi suferit un infarct, pentru ca exista o gama larga de tulburari de ritm. Fibrilatia atriala, adica prea multe pulsatii ale atriilor, trebuie tratata cu mare atentie.
Citeste si Jurnalul
FOTO: topnews.net.nz