Sport vs. dieta - cine iese invingator?
Publicat pe 06.12.2010 la 18:08 Actualizat pe 10.12.2010 la 13:42
Majoritatea dintre noi incearca sa gaseasca acel echilibru perfect intre dieta si sport care sa se potriveasca stilului nostru de viata, structurii noastre umane, sa nu deprime sau frustreze prea tare si sa ne si ajute la silueta si sanatate.
Acum, in sfarsit, marea disputa DIETA SAU SPORT a avut loc si expertii americani (medici, specialisti in fitness, nutritionisti, etc.) au dat verdictul in revista americana Women’s Health. Iti prezentam invingatorul la diversele categorii:
Slabit
Invingator: dieta
Motiv: toate cercetarile arata ca cea mai rapida cale de a slabi e sa reduci numarul de calorii ingerate zilnic. “E mult mai usor sa tai 500 de calorii din alimentatie decat sa petreci o ora la sala in fiecare zi ca sa consumi cele 500 de calorii”, spun expertii. Dar, atentie!, atat regimul alimentar cat si sportul sunt esentiale pentru a iti mentine greutatea o data ce ai slabit.
Scaderea riscului bolilor de inima
Invingator: dieta
Motiv: Expertii cardiologi spun ca daca ar fi sa aleaga un singur nutrient care scade semnificativ riscul bolilor de inima ar fi acizii grasi omega-3. Cercetarile au demonstrat ca acizii omega-3 din pestele gras (somon, ton, somn) scad riscul problemelor cardiace cu pana la 64%. Acesta fiind zise, e la fel de adevarat si ca sportul intareste sistemul cardiovascular, ceea ce ajuta la prevenirea bolilor de inima.
Prevenirea diabetului
Invingator: sportul
Motiv: Mare parte a bolnavilor de diabet sunt supraponderali. O greutate sanatoasa obtinuta prin regim alimentar si sport e cea mai puternica arma impotriva acestei boli, insa activitatea fizica e putin mai importanta in aceasta lupta decat regimul alimentar. Muschii activi consuma cantitati insemnate de glucoza din sange pentru a se alimenta pe parcursul efortului depus, ceea ce ajuta la mentinerea glicemiei la unui nivel stabil si in limite normale.
Prevenirea cancerului
Invingator: ambii “concurenti”
Motivul: Un regim alimentar bazat in principal pe plante (legume, fructe, verdeturi) si exercitiul fizic regulat raman regulile de aur pentru prevenirea cancerului. Nu uita: studiile au aratat ca, cu cat esti mai consecvent in programul tau de exercitiu fizic, cu atat esti mai protejat.
Imbunatatirea starii de spirit
Invingator: sportul
Motivul: conform unui studiu, 20 de minute de exercitii fizice intense pot fi suficiente pentru a-ti creste buna dispozitie pentru 12 ore! In unele cazuri de pacienti suferind de depresie, sportul poate fi la fel de eficient ca medicatia. Iar exercitiul fizic poate duce la modificari in creier care te ajuta sa faci fata mult mai usor stressului cotidian sau chiar celui din situatii de viata exceptionale.
sursa: sfatulparintilor.ro
sursa foto: sheknows.com