LUNI, 24 SEPTEMBRIE 2018

Cum să ajuți copilul să învețe prin joacă. 3 exemple de boardgames și beneficiile lor

 Când era adult, Albert Einstein și-a amintit de un eveniment din viața lui care i-a stârnit interesul pentru descoperiri științifice. Avea patru sau cinci ani și era în pat din cauza unei boli a copilăriei când tatăl lui i-a dat o busolă cu care să se joace. Și-a petrecut ore întregi jucându-se cu ea, întrebându-se cum de acul arăta mereu spre nord.

„Încă îmi amintesc cum această experiență m-a marcat foarte tare. Ceva bine ascuns trebuia să fie în spatele acestor lucruri.” spune Einstein despre busola care i-a stârnit interesul pentru știință, citat în cartea Internet Invention: From Literacy to Electracy.

Dacă ești părinte, sigur te bucuri să îți vezi copiii jucându-se și să le asculți ideile. E de asemenea distractiv să vezi cum își folosesc imaginația pentru a învăța lucruri noi despre lumea din jurul lor.

Iar dacă te implici și tu în joaca lor, nu doar că vei reuși să petreci timp de calitate cu ei, dar îi vei ajuta să își dezvolte abilități importante. Implică-ți toată familia în seri de boardgames, în care te vei distra, dar vei dezvolta și gândirea logică și critică a copilului.

Jocuri și ce pot învăța copiii din ele

Sunt atât de multe lucruri pe care copiii le pot învăța prin joacă: ce înseamnă regulile, cum să câștige elegant și cum să accepte o înfrângere, cum să planifice și cum să învețe din experiență. Lista beneficiilor este însă mai mare:

● Jocul cu nisipul și apa poate să fie o introducere în lumea științei: copiii pot învăța despre proprietățile apei, care sunt formele de agregare, cum poate fi măsurată;
● Desenul și pictura încurajează creativitatea, imaginația și exprimarea sentimentelor;
● Jocurile de puzzle, de potrivire a formelor, de construit pot ajuta copilul să învețe diferite forme și dimensiuni, să pună lucrurile în ordine și să își dezvolte logica;
● Jucatul cu mingea, dansatul, alergatul, cățăratul ajută la dezvoltarea corpului, puterii, flexibilității și a coordonării;
● Cântatul și diversele instrumente muzicale dezvoltă ritmul și auzul.

3 exemple de boardgames

Printre multele beneficii pe care copilul le are când joacă boardgames regăsim capabilitatea de a socializa și de învăța să împartă. În continuare ai câteva exemple pe jocuri pe care le poți juca împreună cu copiii, dar și cu alți membri ai familiei Găsești aceste jocuri dar și multe altele pe elefant.ro.

Joc Dixit - Odyssey

Cum se joacă:

● În fiecare tură din Dixit Odyssey unul dintre jucători este povestitorul. El alege una din cele șase cărți din mână sa și dă un indiciu.
● Ceilalți jucători aleg, de asemenea, dintre cele șase cărți din mână una care consideră că se potrivește cel mai bine cu indiciul povestitorului.
● Povestitorul pune la un loc cartea sa și cărțile primite, iar apoi le arată.
● Jucătorii trebuie acum să afle care dintre ele era de la început în mâna povestitorului.

Beneficii:

● Înțelegerea pozelor/Gândire abstractă - jucătorii trebuie să înțeleagă conținutul unei poze și învață astfel să gândească abstract și să facă asocieri;
● Descrierea pozelor/Exprimare descriptivă - jucătorii trebuie sa explice de ce au făcut anumite alegeri, ceea le va stimula exprimarea;
● Socializarea - pe parcursul jocului trebuie să interacționeze cu restul jucătorilor, într-un mod egal și respectuos.

Activity

Cum se joacă:

● Această versiune a fost creată special pentru întreaga familie;
● Jucătorii se împart în echipe și încearcă sa îi determine pe coechipieri să ghicească un cuvânt sau o expresie secretă;
● Jocul include activități precum: desenul, mima și descrierea verbală.

Beneficii:

● Dezvoltarea exprimării: jocul repetă câteva activități, care includ și descrierea verbală a unui element; dacă ești și tu implicat în joc, copilul poate învăța de la tine cum să vorbească mai bine;
● Învață să urmeze reguli: deoarece regulile jocului nu se schimbă și trebuie să le respecte dacă vor să joace;
● Controlarea emoțiilor și conectarea cu restul jucătorilor: pentru că se joacă în echipă și vor exista runde pe care copilul le va pierde și va trebui să știe să reacționeze.

Joc Alias Junior

Cum se joacă:

● Scopul acestui joc este de a explica celorlalți jucători din echipa ta cuvinte și pictograme, dar fără a spune direct cuvântul scris pe cartonașe;
● Se pot folosi sinonime, antonime, indicii, sunete etc.;
● Fiecare echipă trebuie să ghicească cât mai multe cuvinte posibile, înainte ca nisipul din clepsidră să se scurgă;
● Echipa poate apoi să înainteze pe tabla de joc cu un număr de pași echivalent cu numărul de cuvinte ghicite;
● Prima echipă care ajunge la linia de sosire este declarată câștigătoare.

Beneficii:

● Capacitatea de a rezolva probleme: deoarece jucătorul trebuie să ofere cât mai multe răspunsuri corecte într-un timp cât mai scurt;
● Dezvoltarea capacității de socializare: jocul se joacă în echipă, dar este și o competiție care implică interacțiune prietenoasă;
● Învață lucruri noi: e posibil ca cel mic să nu cunoască anumite cuvinte, dar e ocazia perfectă să învețe lucruri noi.

Joaca este o modalitate perfectă prin care îți poți ajuta copilul să învețe lucruri noi: de la gândirea critică, la capacitatea de a rezolva probleme și la dezvoltarea exprimării. Mai mult, o seara de boardgames poate fi ocazia perfectă să petreci timp de calitate cu toată familia.

Sursă foto: Shutterstock

COMENTARII

Cu ce te incalti, in functie de eveniment

acum 6 zile

In randurile de mai jos am adunat cele mai bune sugestii de incaltaminte care merge de minune cu un anumit tip de imbracaminte. Iata ce trebuie sa stii.

Usile multifunctionale: rezistenta mare si mentenanta scazuta

acum 26 zile

Usile multifunctionale sunt extrem de versatile, ele putand fi montate in aproape orice tip de toc. Sunt disponibile intr-o gama varianta de dimensiuni, modele si culori, ceea ce le face adaptabile in orice spatiu ai avea nevoie.

Pantofii eleganți: 5 criterii de care să ții cont, astfel încât să fii sigur că alegi un model impecabil

acum 35 zile

Daca te regasesti in aceasta descriere, te invitam sa afli care sunt principalele criterii de care sa tii cont in alegerea pantofilor perfecti!

Ce schimbări poți face în casa ta mai ușor decât ai crede

acum 118 zile

Casa este un spațiu care poartă amprenta personalității celor care locuiesc în ea, iar din moment ce preferințele se schimbă des, nici decorul locuinței nu trebuie să rămână același.

Cum să schimbi aspectul casei tale fără să cheltui o avere

acum 126 zile

Acum, la început de an, parcă simți nevoia să aduci un aer proaspăt locului pe care îl numești „acasă”. Doar că bugetul nu te încurajează musai să faci schimbări radicale.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »