CulTOUR
Publicat pe 22.02.2021 la 16:55. Actualizat pe 22.02.2021 la 18:01
Mircea Gheorghiu, în realitate un respectat profesor universitar, joacă rolul bețivului în serialul „Adela”. Maestrul a vorbit atât despre provocările personajului său cât și despre cele ale pandemiei. Cursurile online nu sunt întocmai o idee bună la UNATC, după părerea sa.
În noul episod al emisiunii CulTour, Mircea Gheorghiu a fost intervievat chiar de unul dintre prezentatori. Vlad Gherman a dezvăluit că pentru el domnul profesor a fost un adevărat mentor, căruia i se datorează admiterea sa la UNATC.
Pentru început, actorul și-a prezentat personajul. A povestit și câteva lucruri care se vor întâmpla în continuare cu el, nu foarte multe, doar suficient cât să țină telespectatorii în suspans:
„Mă numesc Nicu Scoarță. În afară de asta pot spune că e vorba despre o existență cu suișuri și coborâșuri, adică un personaj care își pierde serviciul și în felul acesta ajunge un alcoolic înrăit pentru că nu-și mai găsește locul nicăieri. În situația de pandemie serviciile se găsesc mai greu. După care se întâmplă și ceva bine în viața lui: este angajat, renunță prin urmare la băutură. După care se mai întâmplă ceva în viața lui, nu spun ce, urmează să vedem și se reapucă de bătut. Aș putea săune că viața mea se plimă în acest registru, între băutură și apă plată cu lămâie.”
Recunoaște că inclusiv pentru el, actor profesionist, cu ani buni de experiență, acest personaj a fost și este, în continuare o provocare. Această meserie este mereu surprinzătoare și niciodată nu te oprești din a învăța și a experimenta roluri noi și diferite.
„Și pentru mine a fost o încercare, pentru prima oară mi s-a oferit ocazia de a experimenta acest tip de rol. ”, a recunoscut Mircea Gheorghiu.
Provocarea interpretării unui personaj este cu atât mai mare cu cât între Mircea și Nicu nu există niciun fel de asemănare.
„Nu prea există niciun fel de asemănare. Băutura pentru mine nu înseamnă ceva euforic. Mă simt rău și atunci evit.”, a dezvăluit el.
Dacă ar fi fost să joace pe altcineva în serialul „Adela”, Mircea Gheorghiu a spus că l-ar fi ales pe procuror, ori pe însuși Paul Andronic. Totuși, îi place la personajul său faptul că este un om bun la suflet, iar la finalul sezonului va avea un rol cheie.
„Înainte să îl judeci, mai ales pe un bețiv, trebuie să-l înțelegi. Trebuie să afli motivația pentru care el s-a apucat de băutură. Nu știi ce se ascunde în spatele acestui lucru: există o dramă personală, poate o pierdere uriașă în viața lui. Ceva ce produce un dereglaj. Nu este de judecat, este de vorbit și de înțeles.”, a mai spus el, legat de discuția despre personaj.
Mircea Gheorghiu, despre cursurile online pe timp de pandemie
În cea de-a doua parte a discuției, Vlad Gherman și invitatul său l-au lăsat de-o parte pe Nicu Scoarță și au abordat o temă foarte serioasă. După cum știm cu toții, pandemia a lovit din plin lumea artistică. S-au închis teatrele și nu au mai existat spectacole. Poate că mulți tineri s-au gândit chiar să renunțe și să se reorienteze profesional.
Cât despre studenți, facultățile și-au desfășurat și își desfășoară cursurile în mediul online. Evident, excepție nu a făcut nici Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) din București. Prof. Univ. Mircea Gheorghiu spune că a existat o singură parte bună:
„Este clar că a face actorie în sitem online, nu e posibil. Oricât am încerca, e vorba de relație, de preluarea anumitor lucruri de la partener. Ce a adus bun pandemia, în schimb, acest online ne-a permis să luăm legătura cu mari profesori din lume. Am avut ocazia să facem mai multe conferințe internaționale la care studenții noștri au participat.”, a explicat el.
Este însă fericit pentru că urmează ca toată lumea să se întoarcă la cursurile normale, față în față.
„Nu poți să faci Romeo și Julieta cu Romeo la Arad și Julieta la Timișoara.”, a glumit actorul.
Mircea Gheorghiu a ținut să dea și un sfat foarte important acelor tineri care vor să facă primul pas spre această meserie.
„Să nu fugă de ei înșiși. Să nu caute să se pregătească cu cineva în mod special. Să își valorifice propriile lor adevăruri. Să-și aleagă textele pentru admitere după gustul și plăcerea lor și să nu-și prefabrice comportamentul. Este foarte important ca omul să se prezinte așa cum e. Noi ne dorim la admitere să cunoaștem oamenii așa cum sunt. Nu lucrăm cu idealul. Nu există idealul.”