MARTI, 05 NOIEMBRIE 2019

”CulTOUR Special”: Ce spun supraviețuitorii ”Experimentului Pitești”: ”A fost ceva de ordin apocaliptic”

 Foto: Happy Channel

”A fost ceva de ordin apocaliptic. Aveai senzația că a fost sfârșitul vieții, al pămânutului”, ”Au făcut din mine o mașinărie”, ”În '48 a fost începutul. A fost nota dură” - acestea sunt doar câteva dintre mărturiile supraviețuitorii ororilor petrecute în închisorile comuniste.

„Experimentul Piteşti” este primul reportaj documentar din seria ”CulTOUR Special”. Un documentar despre un ”fenomen” cutremurător, despre un lung șir de fapte îngrozitoare săvârșite în numele… comunismului. Realizat de reporterii emisiunii ”CulTOUR” și difuzat de postul Happy Channel, “Experimentul Piteşti” vorbește despre ororile care s-au întâmplat în perioada 1949-1952 în închisoarea din Pitești, unde comuniștii îi trimiteau pe studenți pentru ”reeducare”. Iar metodele de ”reeducare” erau, fără excepție, bazate pe tortură, pe violență.

”Reeducarea” a fost un termen, o scuză pentru administrarea unor bătăi crunte deținuților politici, majoritatea studenți, membri în grupări interzise de comuniști. Prin acest proces, se dorea obținerea de informații de la ”dușmanii comunismului”. Comunismul a distrus viețile ale milioane de români și totul a început cu înființarea Securității.

Nu exista scăpare. Puteai fi oricând dat pe mâna Securității. Pe mine m-au arestat după ultimul examen al anului întâi”, a povestit supraviețuitorul ”femomenului de reeducare” Octav Bjoza (preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici).

Mărturii cutremurătoare, în clipul alăturat.

 

COMENTARII

”Cântam pe masă, la coada măturii”, a povestit Bella Santiago la ”CulTOUR”

acum 9 zile

Bella Santiago, câștigătoarea ediției din 2018 a emisiunii ”X Factor”, a primit provocarea celor 61 de întrebări ale emisiunii ”CulTOUR”.

Când vrei mai multe, ai și mai multe probleme, este de părere Bella Santiago

acum 9 zile

Bella Santiago, câștigătoarea ediției din 2018 a emisiunii ”X Factor”, a intrat în jocul emisiunii ”CulTOUR” și a răspuns întrebărilor rubricii ”Ce-ai alege?”.

”Nevastă-mea mă cunoaște cel mai bine”, a mărturisit Cristian Șimonca, aka Blogul lui Otravă

acum 10 zile

Cristian Șimonca a început să scrie pe site-ul său, Blogu lu' Otravă, în 2006. Însă, omul din spatele tastaturii este pasionat de teatru. Despre el, despre pasiunile sale, aflați chiar de la Cristian, din interviul acordat emisiunii ”CulTOUR”, prezentată de Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman.

”Nu ai cum să fii plăcut de toată lumea”, spune Cristian Şimonca, creatorul Blogului lui Otravă

acum 10 zile

Cristian Şimonca, creatorul Blogului lui Otravă, a fost invitatul emisiunii CulTour de la Happy Channel și a intrat în jocul nostru: ”Ce-ai alege?”

Cum e cu gelozia în cuplul Criss-Vlad? Criss are un motiv de gelozie, Vlad zice că are 20!

acum 10 zile

În luna iubirii, în luna în care sărbătorim Dragobetele și Sfântul Valentin, echipa Happy Channel a pregătit o ediție specială a emisiunii ”CulTOUR”, o edițe dedicată celui mai frumos cuplu: Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »