”Experimentul Pitești”, la ”CulTOUR”, despre ororile din închisorile comuniste: ”Unii au înnebunit, unii s-au sinucis”

Publicat pe 11.11.2019 la 09:50 Actualizat pe 11.11.2019 la 17:30

”Unii au înnebunit, unii s-au sinucis... Apoi, au luat măsuri, ca să nu te mai poți sinucide. Au pus plase de sârmă între nivele, ca să nu te arunci, să nu cazi pe beton”, a povestit Octavian Bjoza, unul dintre supraviețuitorii ororilor petrecute în închisoarea de la Pitești.

”Experimentul Pitești” prezintă un ”fenomen” cutremurător. Realizat de reporterii emisiunii ”CulTOUR” și difuzat de postul Happy Channel, reportajul prezintă mărturiile supraviețuitorilor ororilor care s-au întâmplat în perioada 1949-1952 în închisoarea din Pitești, unde comuniștii îi trimiteau pe studenți pentru ”reeducare”. ”Reeducarea” era doar o scuză pentru administrarea unor bătăi și torturi brutale, deținuților politici, majoritatea studenți, membri în grupări interzise de comuniști. Supraviețuitorii torturilor povestesc prin ce orori au trecut în închisoarea de la Pitești.

Studenții care au supraviețuit ororilor petrecute pe vremea comunismului în închisori, au povestit despre modul în care erau bătuți, despre lucrurile inimaginabile petrecute acolo. ”A fost ceva de ordin apocaliptic”, este una dintre mărturiile difuzate la Happy Channel în cadrul reportajului „Experimentul Piteşti”, primul documentar din seria ”CulTOUR Special”

Când veneau Crăciunul și Paștele, tot în șir indian, în patru labe și în capătul celulei erau doi torționari. Treceai la al doilea torționar care, într-un castron, cu lingura amesteca urină cu fecale și îți dădea o lingură ca să te cumineci... că era Paștele, sau Crăciunul. Unii au înnebunit, unii s-au sinucis... Apoi, au luat măsuri, ca să nu te mai poți sinucide. Au pus plase de sârmă între nivele, ca să nu te arunci, să nu cazi pe beton”, a povestit Octavian Bjoza, unul dintre supraviețuitorii ororilor petrecute în închisoarea de la Pitești.

”Poate partea cea mai dură pentru ei a fost momentul în care au trebuit să ia parte la Blasfemii. Asta se întâmpla în jurul Sărbătorilor. Erau momente în care deținuții trebuiau să ia parte la ritualuri satanice. Studenții la Teologie sau fiii de preoți primeau rolurile principale. Fiecare trebuia să reprezinte cu succes personajul în cele mai absecte moduri. Ei nu puteau să moară și dacă voiau”, a descris muzeografa Maria Axinte o parte dintre chinurile la care erau supușui studenții încarcerați în închisoarea de la Pitești.

Urmărește clipul alăturat pentru mai multe mărturii și informații istorice despre ceea ce s-a întâmplat în închisoarea de la Pitești.

În articolul

”Experimentul Pitești”, la ”CulTOUR”, despre ororile din închisorile comuniste: ”Unii au înnebunit, unii s-au sinucis”

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

CaTine.RO
Horoscopul zilei de 29 septembrie 2021. Gemenii au probleme la locul de muncă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Observator
"Zeci de mii de euro", picaţi din cer în curtea unui bărbat din Arad. Un uliu de vânătoare, extrem de valoros, a zburat din Slovacia până în România
Antena 1
Alina Eremia, infectată cu noul coronavirus. Ce declarații a făcut artista pe rețelele de socializare
CaTine.RO
Jennifer Lopez a strălucit la Global Citizen Live. Salopeta purtată de artistă a atras toate privirile
Retete fel de fel
Chifle umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
ZU TV
Love is in the air! Lidia Buble, primele declarații despre relația cu Harlys Bercerra. ”Mi-a pus Dumnezeu mâna-n cap!”
Antena Sport
Fiul lui Laurenţiu Reghecampf şi-a găsit fericirea în chiar plin scandal de divorţ al părinţilor săi. Imaginea cu care şi-a făcut publice intenţiile
Antenastars
Theo Rose, printre lacrimi: „N-o să mai vorbesc două zile!”
Spynews
Alina Pușcău a fost transferată de urgență la Terapie Intensivă. Modelul a fost diagnosticat ieri cu tulpina Delta / FOTO