”Experimentul Pitești”, la ”CulTOUR”, despre ororile din închisorile comuniste: ”Unii au înnebunit, unii s-au sinucis”

Publicat pe 11.11.2019 la 09:50 Actualizat pe 11.11.2019 la 17:30

”Unii au înnebunit, unii s-au sinucis... Apoi, au luat măsuri, ca să nu te mai poți sinucide. Au pus plase de sârmă între nivele, ca să nu te arunci, să nu cazi pe beton”, a povestit Octavian Bjoza, unul dintre supraviețuitorii ororilor petrecute în închisoarea de la Pitești.

”Experimentul Pitești” prezintă un ”fenomen” cutremurător. Realizat de reporterii emisiunii ”CulTOUR” și difuzat de postul Happy Channel, reportajul prezintă mărturiile supraviețuitorilor ororilor care s-au întâmplat în perioada 1949-1952 în închisoarea din Pitești, unde comuniștii îi trimiteau pe studenți pentru ”reeducare”. ”Reeducarea” era doar o scuză pentru administrarea unor bătăi și torturi brutale, deținuților politici, majoritatea studenți, membri în grupări interzise de comuniști. Supraviețuitorii torturilor povestesc prin ce orori au trecut în închisoarea de la Pitești.

Studenții care au supraviețuit ororilor petrecute pe vremea comunismului în închisori, au povestit despre modul în care erau bătuți, despre lucrurile inimaginabile petrecute acolo. ”A fost ceva de ordin apocaliptic”, este una dintre mărturiile difuzate la Happy Channel în cadrul reportajului „Experimentul Piteşti”, primul documentar din seria ”CulTOUR Special”

Când veneau Crăciunul și Paștele, tot în șir indian, în patru labe și în capătul celulei erau doi torționari. Treceai la al doilea torționar care, într-un castron, cu lingura amesteca urină cu fecale și îți dădea o lingură ca să te cumineci... că era Paștele, sau Crăciunul. Unii au înnebunit, unii s-au sinucis... Apoi, au luat măsuri, ca să nu te mai poți sinucide. Au pus plase de sârmă între nivele, ca să nu te arunci, să nu cazi pe beton”, a povestit Octavian Bjoza, unul dintre supraviețuitorii ororilor petrecute în închisoarea de la Pitești.

”Poate partea cea mai dură pentru ei a fost momentul în care au trebuit să ia parte la Blasfemii. Asta se întâmpla în jurul Sărbătorilor. Erau momente în care deținuții trebuiau să ia parte la ritualuri satanice. Studenții la Teologie sau fiii de preoți primeau rolurile principale. Fiecare trebuia să reprezinte cu succes personajul în cele mai absecte moduri. Ei nu puteau să moară și dacă voiau”, a descris muzeografa Maria Axinte o parte dintre chinurile la care erau supușui studenții încarcerați în închisoarea de la Pitești.

Urmărește clipul alăturat pentru mai multe mărturii și informații istorice despre ceea ce s-a întâmplat în închisoarea de la Pitești.

În articolul

”Experimentul Pitești”, la ”CulTOUR”, despre ororile din închisorile comuniste: ”Unii au înnebunit, unii s-au sinucis”

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Cele mai noi

Happy People • la 12:21
Lety Calderon prezintă complicații din cauza infectării cu Covid-19. Actrița a petrecut noaptea în spital
Happy People • ieri la 01:47
CulTour, emisiunea din cadrul programului TV Happy, îi aduce un omagiu marelui actor Bogdan Stanoevici
Happy People • pe 15.01 la 14:23
Sebastian Rulli dezvăluie că trece printr-un moment foarte dificil de familie
Happy People • pe 15.01 la 12:13
Özge Yağız, protagonista din "Jurământul", siluetă de invidiat într-o rochie ultra-scurtă. Cum s-a fotografiat
Happy People • pe 15.01 la 11:37
Carla Diaz, imagini adorabile din copilărie. Cum arăta vedeta
Happy People • pe 14.01 la 13:45
După ce soțul lui Anahi, Manuel Velasco, a fost infectat cu Covid-19, artista declară locul exact al infectării

PARTENERI

Antena 1
Băiețelul din poză e acum unul dintre cei mai apreciați artiști din România
Observator
Horoscop 13 ianuarie 2021. Scântei în dragoste și un plan îndrăzneț
Zu TV
Mom to be. Dua Lipa este însărcinată? Uite imaginea care i-a pus pe fani pe gânduri!
Antena Sport
Un român a devenit faimos în toată lumea după ce a spart 27 de bănci şi a furat jumătate de milion de euro: "Se poate face orice, doar că există o problemă"
Antenastars
Gabi Bădălău, furios din cale-afară, după ce Claudia Pătrășcanu nu l-a lăsat să își vadă copiii, din nou: „O să îi fac plângere penală”
Spynews
Răzvan Babană de la Chefi la cuțite, la un pas de moarte! Fostul concurent a trecut printr-o intervenție dificilă: „Am făcut pact cu viața” / FOTO