VIDEO! Fetita nascuta fara oase a invins boala si a invatat sa danseze

Publicat pe 23.04.2013 la 12:16 Actualizat pe 23.04.2013 la 12:20

Cand Janelly Martinez-Amador avea patru luni, nu suporta sa fie tinuta in brate de parintii sai. Confuzi si simtind ca fiica lor are dureri la atingere, Salvador si Janet Amador si-au dus copilul la medic unde au aflat ca micutul corp nu putea sa dezvolte oase.

Janelly s-a nascut cu o forma severa de Hypophosphatasie – o boala ce duce la demineralizarea tuturor oaselor in timpul copilariei.

„Am observat ca nu crestea asa cum ar fi trebuit si nici nu lua in greutate. Nu-i placea sa fie luata in brate. Singurul moment in care se bucura, era atunci cand era pusa pe o perna”.

Micuta nu-si putea misca corpul, iar in momentul in care i s-au facut Raze X, nu a aparut niciun os in radiografie.

Intre timp a implinit doi ani, era ventilata mecanic deoarece nu avea coaste care sa-i sustina respiratia. Parintii erau sceptici.

La doi ani si opt luni au dus-o la o clinica de medicina experimenrtala Monroe Carell Jr. Children’s Hospital in Vanderbilt.

Noua copii din intreaga lume erau tratati acolo cu enzime biologice numite asfotase alfa – ce incurajau oasele sa creasca.

Janelly era cel mai mic dintre copiii din cadrul studiului. Ei i s-a inserat in abdomen un port prin care sa-i fie introdus tratamentul. La trei saptamani, celorlalti copii au inceput sa le creeasca oase, insa in cazul lui Janelly nu se observa nicio schimbare.

„Ne temeam ca boala ei era atat de teribila incat tratamentul nu va functiona. Eram foarte ingrijorati, in momentul inceperii tratamentului, ca in oasele pacientei nu existau minerale care sa lucreze impreuna cu enzimele. Ne intrebam daca enzimele vor gasi calea spre oase si vor avea cu ce sa o ajute? Desi aparent nu se vedea nicio urma de minerale in momentul in care i-am facut Raze X, erau totusi suficiente ca prima molecula sau enzima sa poata face ceva”, spune Dr. Micael P. Whyte - specialist la Universitatea de Medicina din Washington.

Bebelusa incepea insa sa capete control asupra muschilor. La un an de la inceperea tratamentului era capabila sa isi miste membrele, iar dupa un an si jumatate au inceput sa i se formeze coastele.

Acum, la patru ani de la inceperea tratamentului, nu mai este conectata la un ventilator si adora sa danseze in premergator.

Janelly are jumatate din dimensiunile unui copil de varsta ei, insa oasele ii cresc si medicii sunt optimisti. Ei spera ca in aceasta primavara sa ii poata scoate tubul de traheoctomie care o impiedica sa vorbeasca. Abilitatile cognitive ii vor fi testate in iulie, insa par sa se imbunatateasca pe zi ce trece.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În articolul

VIDEO! Fetita nascuta fara oase a invins boala si a invatat sa danseze

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfaturi pentru credincioșii care țin aprinse lumânări de Înviere. O simplă greșeală poate avea consecințe grave
a1.ro
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
as.ro
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x