LUNI, 09 SEPTEMBRIE 2019

5 trucuri pentru a irosi mai puțină mâncare

 Foto: rawpixel.com from Pexels

Alimentele pe care le cumpărăm ajung adeseori la gunoi, unele în ambalaje nedesfăcute, pentru că au expirat ori s-au stricat până să apucăm să le consumăm. România este prima țară din Europa în topul risipei de alimente, având în vedere că o familie aruncă anual, în medie, 170 de kilograme de alimente, în mare parte fructe, legume, carne și produse de panificație. Dacă am evita să irosim mâncarea, nu numai că ne-am putea reduce cheltuielile deja mari cu alimentația, dar am contribui și la un consum economic și inteligent al alimentelor.

Principalele motive pentru care aruncăm săptămânal kilograme de alimente sunt diverse: cumpărăm mai mult decât avem nevoie, nu consumăm alimentele în ordinea datei de expirare, nu mai gătim la fel de mult sau frigiderul îngheață mâncarea sau nu o menține suficient de rece, astfel încât aceasta se strică mai repede. Din fericire, există câteva măsuri pe care le putem lua pentru a reduce risipa de alimente din gospodăria noastră și a face economii substanțiale:

Nu pleca la cumpărături fără o listă

Atunci când ajungem în supermarket fără să știm exact ce vrem să cumpărăm și care sunt alimentele care ne lipsesc de acasă, ajungem să cumpărăm și mult, și inutil. De aceea, înainte de a pleca la cumpărături, ai grijă să verifici frigiderul și cămara pentru a vedea de ce anume ai nevoie. Fă-ți o listă cu toate produsele care îți lipsesc și încearcă să nu te abați de la ea. Adeseori, când nu ne planificăm cumpărăturile, se întâmplă să ajungem acasă și să ne dăm seama că am uitat să luăm ingrediente indispensabile, fără de care nu ne putem pune în aplicare rețetele.

Investește într-un frigider de calitate

De câte ori nu s-a întâmplat ca alimentele să se strice tocmai din cauza unui frigider defect sau care nu mai funcționează cum trebuie? Atunci când observi că alimentele îngheață în frigider și trebuie apoi să le arunci sau când mâncarea se strică rapid, deși ai setat corect temperatura, s-ar putea să fie timpul să înlocuiești frigiderul. Optează pentru un frigider economic, care să nu consume mult curent electric și care să îți păstreze produsele proaspete mai mult timp. Combinele frigorifice moderne dispun de funcții „no frost” și termostate care îți permit să reglezi temperatura în funcție de nevoi, astfel încât să nu mai ai de-a face cu alimente stricate din cauza frigiderului.

Adaptează-ți rețetele la ce ai în frigider

O soluție practică pentru a evita irosirea alimentelor care sunt pe cale să expire este să îți adaptezi rețetele astfel încât să folosești legumele, fructele sau carnea din frigider. Ciorbele, tocănițele sau sufleurile pot fi adaptate rapid la alimentele pe care le ai deja, astfel încât să consumi întotdeauna ce ai și să eviți să mai mergi la cumpărături sau să arunci kilograme întregi de alimente. De asemenea, atunci când gătești ai grijă să porționezi corect și realist mâncarea. Astfel, îți poți depozita în frigider pentru 2-3 zile ce îți mai rămâne și îți poți lua un pachet pentru prânzul de la serviciu.

Depozitează în congelator alimentele

Alimentele pe care nu ai de gând să le consumi imediat vor rezista mult mai mult timp dacă le depozitezi în congelator. Legumele tăiate, fructele de pădure, carnea de orice tip, chiar și pâinea pot rezista săptămâni sau chiar luni de zile în congelator, astfel încât le poți folosi atunci când ai nevoie fără să mai cumperi altele.

Donează alimentele care îți rămân

Există numeroase programe sociale și bănci de alimente, inclusiv un program al Crucii Roșii, prin care oricine poate dona alimente pentru persoanele nevoiașe. Aceste programe pot fi de mare ajutor, în special în preajma sărbătorilor, când mulți dintre noi cumpără mai mult decât au nevoie, sau atunci când te pregătești să pleci în concediu și ai frigiderul plin cu mâncare. De regulă, sunt acceptate alimentele greu perisabile, precum conservele, pastele făinoase, orezul, mălaiul, uleiul, făina sau zahărul, însă poți dona și biscuiți sau ciocolate ambalate, pe care nu vei avea timp să le consumi.

Sursa foto: rawpixel.com from Pexels

COMENTARII

A crescut, dar are același ‘’chip de înger’’! Iată transformarea Danielei Aedo!

acum 6 zile

O știi din serialul mexican ’’Îngerașul’’. Te-a cucerit cu inocența și drăgălășenia ei. Pe atunci era doar o copilă, cu un imens talent. Între timp, a devenit o frumoasă domnișoară, dar a rămas la fel de talentată.

Cine este Emre Kivilcim? Află mai multe despre chipeșul actor din ‘’Elif’’

acum 6 zile

Emre Kivilcim s-a născut pe 2 septembrie 1988, la Istanbul. Are 182 cm înălțime si cântărește aproximativ 78 de kilograme. Are un frate mai mare, Yunus, și o soră mai mică. I-a plăcut de mic să fie în centrul atenției, fiind selectat să fie personaj într-o reclamă cu mâncare pentru copii.

Criss și Vlad sărbătoresc cei mai frumoși 8 ani din viața lor!

acum 19 zile

Îi știi de pe vremea când jucau în serialul-fenomen ''Pariu cu viața''. Încă de atunci, de la începuturile carierei lor în actorie, cei doi se iubesc nebunește. Sau mai bine spus, se iubesc ca doi copii.

Alp Navruz nu refuză provocările! Ce a făcut actorul

acum 21 zile

L-ai văzut în diferite roluri în serialele turcești, dar așa nu l-ai mai văzut. Alp Navruz, călare pe un cal, într-un peisaj desprins parcă din filmele cu cowboy.

Atunci, doar un copil inocent...acum, se bucură de faimă în toată lumea! Cine să fie?

acum 21 zile

Este actriță, este frumoasă și are tot ce își dorește. Apogeul carierei l-a atins odată cu rolul din serialul american ‘’Neveste disperate’’. Nu cred că mai încape îndoială că fetița din fotografie este chiar Eva Longoria.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »