MIERCURI, 06 MAI 2020

Cum alegi gratarul perfect pentru gradina

Nimic nu se compară cu savoarea mâncării preparate la grătar, astfel că mulți dintre noi așteptăm cu nerăbdare primele zile calde de primăvară pentru a marca oficial începutul unui nou sezon de grătare în aer liber.


Pentru că este mai comod, mulți preferă să facă grătarul acasă, în propria curte, nu puține fiind situațiile în care și cei care nu locuiesc la casă, își încropesc un grătar în spatele blocului, iar cei mai „îndrăzneți” chiar și pe balcon.
Totuși, varianta ideală pentru situația în care vrei să faci un grătar acasă este grătarul în grădină, iar pentru asta ai nevoie în primul rând de piesa principală. Dacă încă nu ți-ai făcut rost de un grătar de grădină, aici poți alege dintr-o mulțime de variante:https://arkasteel.eu/ro_RO/categorie-produs/arkasteel-life/gratare/. De asemenea, îți oferim câteva sfaturi pentru a-l alege pe cel mai potrivit pentru grădina ta.


Ia în considerare cât spațiu ai și pentru câte persoane vei găti
Mai întâi trebuie să stabilești locul în care vei amplasa grătarul de grădină, care nu trebuie să fie amplasat în imediata apropiere a casei, și la o distanță suficientă față de alte obiecte care s-ar putea aprinde ușor de la o scânteie luată de vânt. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție poți calcula și care pot fi dimensiunile grătarului. Dacă intenționezi să gătești doar pentru familie, nu ai nevoie de un grătar foarte mare, însă dacă obișnuiești să îți inviți prietenii și rudele la un grătar, acesta trebuie să fie ceva mai mare, pentru a putea prepara o cantitate mai mare.
Totodată, asigura-te și că în jurul grătarului îți rămâne și spațiu suficient de manevră dar și pentru a socializa la o bere cu prietenii, până se face jarul și până când e gata masa.


Cât de des vrei să folosești grătarul?
În funcție de cât de pasionat ești de gătitul în aer liber și cât de mult apreciază familia felurile preparate la grătar, poți alege o piesă mai simplă sau mai sofisticată. Astfel, dacă obișnuiești să faci grătar doar de câteva ori pe an, cu ocazia unor sărbători importante, nu are rost să investești într-un model foarte sofisticat, cu multiple dotări. Aceste grătare sunt mai scumpe decât cele simple, și ar fi păcat să cheltui bani pe un model care va sta mai mult în magazie. Pentru astfel de cazuri, este suficient un grătar de mărime medie, cu dotări minimale.
În schimb, dacă nu trece un week-end fără să îți inviți prietenii și familia la grătar, atunci se merită să faci o astfel de investiție, care îți va ușura munca.

Ce tip de grătar să aleg?
Există trei categorii principale de grătare frumoase, iar alegerea tipului de grătar se face în funcție de preferințe, după cum urmează:

  • Grătarul pe lemne și cărbuni – este cel mai popular tip de grătar folosit de români, preparatele fiind gătite direct pe jar și căpătând astfel acea savoare specifică. Marele avantaj este acela că sunt modele foarte simple, putând fi confecționate chiar și în gospodărie de către cineva care se pricepe cât de cât. De asemenea, se transporta cu ușurință, putând fi folosite atât în grădina cât și la picnic la iarbă verde, însă au nevoie de materie primă, respectiv lemne și cărbuni. Ca minusuri, trebuie menționat faptul că se încălzesc mai greu iar temperatura nu poate fi controlată.
  • Grătarul electric – se poate folosi la fel de bine atât în interior cât și în grădină, cu condiția să fie conectat la rețeaua electrică și recomandarea este de a fi ținut departe de sursele de apă. Plita se încălzește rapid cu ajutorul unei rezistente electrice, iar temperatura poate fi controlată permanent, astfel că riscul ca mâncarea să se ardă este mai mic. De asemenea, se curăță mult mai ușor decât grătarul pe lemne și cărbuni, însă preparatele nu vor avea acea aromă specifică de fum.
  • Grătarul pe gaz – este alimentat cu ajutorul unei butelii, oferind opțiunea de a seta temperatura dorită și de a o modifică oricând în timpul preparării. Plită se încălzește la flacără, dar, că și în cazul grătarului electric, nu poate oferi preparatelor savoarea specifică mâncărurilor gătite direct pe jar.

Indiferent pentru ce model de grătar vei opta, nu scăpa din vedere nici măsurile preventive pe care trebuie să le iei ori de câte ori îl folosești în spațiu deschis, iar dacă vântul bate cu putere, îți recomandăm să amâni picnicul pentru o altă zi mai liniștită.

Surse foto: pixabay.com, homelux.ro

COMENTARII

5 idei pentru a decora camera copilului

acum 1 zile

Camera micuțului tău trebuie să fie cel mai luminos și primitor spațiu din casă, cu toate cele necesare copilului tău, în funcție de vârsta lui. Dacă profiți de perioada de stat acasă și vrei sa redecorezi camera copilului, iată de ce anume trebuie să ții cont. 5...

Cum previi semnele post-acneice? – 5 sfaturi

acum 3 zile

Acneea nu e o afecțiune a tenului specifică doar adolescenților. Coșurile apar pe tenul sensibil, cu tendință de îngrășare, din cauza lipsei unei rutine de îngrijire a pielii potrivită pentru tipul tău de ten. Iată câteva sfaturi pentru a scăpa de semnele...

Sfaturi pentru a avea confortul de acasă și la reședința de vacanță

acum 9 zile

Dacă, în contextul actual al crizei sanitare globale, te-ai retras la țară, la ai tăi, sau la bunici pentru a munci remote, ești o norocoasă. În timpul verii, orașele nu devin neapărat prietenoase, temperaturile ridicate și aerul de multe ori irespirabil, precum și poluarea...

Zi de naștere acasă: Cum să organizezi o petrecere de neuitat

acum 10 zile

De cele mai multe ori, ți-ai organizat ziua de naștere în oraș, pentru a face momentul cât mai festiv. Cu toate acestea, din când în când, poți schimba tradiția. Nu-i nimic rău în asta. Este adevărat că organizarea zilei de naștere în oraș...

Cum să îți îngrijești unghiile? – 5 sfaturi

acum 10 zile

Igiena unghiilor este extrem de important, nu doar din punct de vedere estetic, dar și pentru sănătatea ta. Bacteriile și murdăria de sub unghii te pot afecta, mai ales când duci de multe ori mâna la gură sau la ochii, acestea fiind principalele căi de intrare ale microbilor...

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »